Arbetsgruppen för translagstiftningen ger sitt förslag
Arbetsgruppen föreslår enligt uppdraget att kraven på att personen ska sakna fortplantningsförmåga och inte vara gift för att dennes juridiska könstillhörighet ska kunna fastställas avlägsnas från translagen.
Dessutom föreslår arbetsgruppen att man i framtiden utreder om en person kunde fastställa sin könstillhörighet genom egen anmälan eller ansökan. För anteckning i befolkningsregistret skulle man alltså inte längre kräva en medicinsk utredning om att personen är en transperson. I Danmark, Argentina och Malta är motsvarande praxis redan i kraft; i Sverige och Norge håller man på att utreda det.
Arbetsgruppen anser att det också kunde vara motiverat att överväga kravet på att personen är myndig för att dennes könstillhörighet ska kunna fastställas juridiskt. Frågan borde bedömas särskilt utifrån det i vilken grad den skulle utgöra en för- eller nackdel för en minderårings bästa och välmående. Dessutom bör man bedöma hur föräldraskapet av personer som fastställt sin könstillhörighet bör regleras.
Utkastets förslag till reglering av äktenskap och registrerade partnerskap är inte tidsenlig, eftersom riksdagen har röstat för samkönade äktenskap. Därför anser arbetsgruppen att man vid regleringen av translagen bör beakta ändringsbehoven som den kommande könsneutrala äktenskapslagen medför.
Mer informationarbetsgruppens ordförande, medicinalråd Helena Vorma, tfn 0295 163 388, [email protected]
arbetsgruppens sekreterare, jurist Merituuli Mähkä, tfn 0295 163 575, [email protected] (frågor angående lagstiftningen)
arbetsgruppens vice ordförande, konsultativ tjänsteman Riitta Burrell, tfn 0295 163 588, [email protected] (utkast till regeringsproposition)
Rapporten
Förutsättningar för juridiskt fastställande av könstillhörighet
SHM:s rapporter och promemorior 2015:23 (på finska)