Hoppa till innehåll
Media

Täysi työttömyyspäiväraha lomautuspäiviltä lyhennettyä työviikkoa tekeville

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 22.12.2009 9.18
Tiedote -

Lomautuksen takia lyhennettyä työviikkoa tekevät saavat jatkossa lomautuspäiviltä täyden työttömyyspäivärahan. Uusi laki koskee niitä työntekijöitä, joiden viikoittaista työaikaa on lyhennetty vähintään yhdellä päivällä.

Tuotannollisista tai taloudellisista syistä tehty väliaikainen palkanalennus ei vaikuta työntekijän ansiopäivärahaan alentavasti, jos hänet myöhemmin lomautetaan tai hänen työsuhteensa päättyy. Ansiopäivärahan perusteena on tällöin palkanalennusta edeltänyt palkkataso.

Molemmat työttömyysturvalain muutokset ovat väliaikaisia. Lomautusajan työttömyyspäivärahaa koskevia säännöksiä sovelletaan vuoden 2010 lomautuksiin. Palkanalennukseen liittyviä säännöksiä sovelletaan, kun määritellään ansiopäivärahaa vuosien 2010-2011 palkkojen perusteella.

Hallitus esitti lakien vahvistamista tiistaina 22. joulukuuta, ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa ne samana päivänä. Lait tulevat voimaan 1.1.2010.

Lomautuksen takia lyhennettyä työviikkoa tekeviä oli lokakuussa 2009 noin 16 500. Suurin osa heistä työskentelee metalli-, kone-, laite- ja puuteollisuuden toimialoilla.

Lisätietoja

Hallitusneuvos Esko Salo, puh. 09 160 73180, [email protected]


Muualla palvelussamme

Työttömyysturva


Tillbaka till toppen