Hoppa till innehåll
Media

Tävlingen om årets friska kommun och det mest lovande samarbetsområdet 2010 startar

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 16.4.2010 8.54
Pressmeddelande -

"I tävlingen Årets friska kommun söker vi redan genomförda effektiva verksamhetsmodeller och god praxis. Vi vill premiera ett systematiskt och övergripande arbete, till vilket olika parter har förbundit sig", berättar programdirektör Maija Perho.

Tävlingen om årets friska kommun och det mest lovande samarbetsområdet premierar aktiva föregångarkommuner och -områden som har tagit främjande av hälsa och välfärd samt förebyggande arbete som insatsområden i sin planering och verksamhet. Tävlingarna startar den 16 april 2010.

Tävlingarna om årets friska kommun ordnas nu för andra gången. Förra året premierades Kuopio och Grankulla med titeln Årets friska kommun. I år beviljas för första gången också utmärkelse till det mest lovande samarbetsområdet. 

Tävlingarna lyfter fram förhållanden och tjänster som främjar hälsa, vilka förutom inom social- hälsovårdsverksamheten, även producerats inom planläggning, byggande, undervisning samt idrott och kultur. "Det är viktigt att också organisationer, företag och församlingar är med i det främjande arbetet för hälsa och välfärd", påpekar Perho. "Tävlingarna ger vägkost om nya verksamhetsmodeller och goda innovationer för främjande av hälsa som kan användas vid utbildnings- och utvecklingstillfällen samt i det praktiska arbetet i kommunerna", säger hon vidare. 

Alla Finlands kommuner och samarbetsområden, som upplever att de är förebilder för främjande av hälsa och välfärd, kan delta i tävlingarna. Prispengar till ett värde av 15 000 euro delas ut. Tävlingstiden upphör 28.5.2010.

Vinnaren väljs av en arbetsgrupp med företrädare från bland annat social- och hälsovårdsministeriet, institutet för hälsa och välfärd, Finlands Kommunförbund och Centret för hälsofrämjande.

Priset är en del av politikprogrammet för hälsofrämjande, i vilket man strävar efter att garantera att hälsoaspekten beaktas i allt samhälleligt beslutsfattande, i näringslivet, på arbetsplatserna och i organisationer. För koordineringen av politikprogrammet för hälsofrämjande svarar omsorgsminister Paula Risikko. Maija Perho är programdirektör.

Ytterligare uppgifterprogramdirektör Maija Perho, tfn 09 160 72409


På vår webbplats

Politikprogrammet för hälsofrämjande

 
Tillbaka till toppen