Svininfluensaepidemin har utvecklats till en landsomfattande epidemi - Länsstyr
Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd informerar
Svininfluensaepidemin anses ha börjat i hela landet. I Finland har totalt 2940 fall av influensa A(H1N1)v bekräftats. Eftersom endast en del av fallen bekräftas och en majoritet insjuknar i en så pass lindrig form att sjukdomen inte kräver läkarvård, finns det uppskattningsvis tiotusentals fall av smitta.
Eftersom ett kraftigt utbrott av svininfluensaepidemin har nått hela landet rekommenderar social- och hälsovårdsministeriet att arbetsgivarna tar i bruk en mindre sträng praxis vid sjukfrånvaro, om så inte redan har skett. Därmed kan resurserna inom hälso- och sjukvården inriktas på krävande influensapatienter och genomförande av vaccinationsarrangemangen.
Flertalet av de smittade insjuknar i en relativt lindrig form av sjukdomen. Ändå förekommer hos riskgrupperna, som för närvarande håller på att vaccineras i hela landet, oftare mer allvarliga sjukdomsformer än hos andra. Enligt de senaste uppgifterna insjuknar något fler personer i sjukdomen än i säsongsinfluensa.
Finland har förberett sig väl inför epidemin. Finland tillhör de första länderna i Europa där vaccinationer inleddes. Med vaccinationerna har man redan kunnat säkerställa att hälso- och sjukvården fungerar i en epidemisituation och skydda gravida kvinnor. Dessutom finns det gott om läkemedel mot virus i lager, över 2,5 miljoner behandlingskurer. Genom omfattande kampanjverksamhet har man påmint om vikten av hygien för att begränsa spridningen.
Vaccinationsarrangemangen har fungerat väl i de flesta kommunernaLänsstyrelserna har under denna vecka utrett vaccinationsläget i kommunerna. Vaccinationsarrangemangen i kommunerna har i huvudsak lyckats ändamålsenligt och vaccinationerna har genomförts effektivt och kontrollerat. Kommunerna har med vissa undantag följt den fastställda vaccinationsordningen.
Nämnvärt långa vaccinationsköer har inte förekommit efter de första dagarna eftersom kommunerna förbättrat sin verksamhet. Praxis har ändrats bland annat genom att öka personal, sprida ut vaccinationsställen, kalla till vaccinering stegvist och ta i bruk metoder för köhantering.
Det stora antalet personer som vill bli vaccinerade har överraskat en del kommuner. Deltagandet i vaccinationer mot säsongsinfluensa har tidigare skett i betydligt mindre skala. Innan vaccinationerna inleddes lyftes motståndet mot vaccinering kraftfullt fram i offentligheten. I takt med att epidemin har spritt sig har viljan att låta sig vaccineras ökat snabbt.
Kommunerna har i sin information om vaccinering utnyttjat bland annat lokala tidningar, radio, kommunens webbsidor och telefonrådgivning. Vissa kommuner har haft brister i exempelvis informationen på webbsidorna. Ett problem vid både distribution av vaccin och information om vaccineringen är att vaccinet fås i omgångar och THL och kommunerna får information om den exakta mängden vaccin endast ett par dagar innan vaccinet anländer.
För närvarande har 794 000 doser vaccin levererats till Finland och 200 000 doser anländer varje vecka. De 5,3 miljoner vaccindoser som beställdes på förhand i våras levereras en gång i veckan till Institutet för hälsa och välfärd och därifrån vidare till kommunerna så snabbt som det är möjligt.
I fråga om bekämpning av smittsamma sjukdomar, anordnande av vaccinationer och behandling av sjukdomar delas ansvaret upp mellan staten och kommunerna. Statens uppgift är att sörja för riksomfattande planering och styrning, landstäckande materiell beredskap, vaccin, läkemedel och utrustning samt riksomfattande information.
Kommunerna sköter självständigt uppgifter som hänför sig till det praktiska genomförandet, bland annat vaccinationer, sjukvård och information på det sätt som de lokala omständigheterna förutsätter.
Alltsedan de första fallen av svininfluensa upptäcktes i våras har social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd samt Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea nästan varje vecka givit anvisningar till kommuner, sjukvårdsdistrikt och länsstyrelser om hur man förbereder sig för pandemi.
Om vaccinationsordningen bestämdes genom statsrådets förordningOm vaccinationsordningen bestämdes genom statsrådets förordning. Beslutet har fattats på medicinska grunder. Med vaccinationsordningen vill man förebygga allvarliga sjukdomsformer i så stor utsträckning som möjligt. Förslaget bereddes i nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor; delegationen för smittsamma sjukdomar samt riksomfattande etiska delegationen inom hälso- och sjukvården har förordat vaccinationsordningen.
Det var nödvändigt att besluta om vaccinationsordningen eftersom Finland får vaccinet i små omgångar och det tar flera månader att genomföra vaccinationerna. THL har preciserat förteckningen över personer som hör till riskgrupperna, eftersom det har funnits oklarheter kring vem som hör till riskgrupperna.
Mer informationMedicinalråd Merja Saarinen, SHM, tfn 09 160 74030
Direktör Tapani Melkas, SHM, tfn 09 160 73886
Överinspektör Maarit Raappana, SHM, tfn 09 160 73126
Överläkare Terhi Kilpi, THL, tfn 020 610 8678
Specialforskare Tuija Leino, THL, tfn 020 610 8787
Specialforskare Rose-Marie Ölander, THL, tfn 020 610 8328 (distribution av vaccin)
Forskningsprofessor Petri Ruutu, THL,tfn 020 610 8670
På vår webbplats
Svinvinfluensa eller influensa A(H1N1)v
På andra webbplatser