Social- och hälsovårdsministeriet ingriper i väntetiderna inom cancervården
Finland ska få en nationell strategi för cancervården. Strategin, som görs på uppdrag av omsorgsminister Paula Risikko, ska innehålla linjedragningar för innehållet i och organiseringen av cancervården i Finland. Strategin görs som ett samarbete mellan social- och hälsovårdsministeriet, cancerexperter och cancerorganisationerna.
Beslutet om strategin fattades efter att minister Risikko hade diskuterat med överläkarna för cancerenheterna vid universitetssjukhusen, Stakes och Rättskyddscentralen för hälsovården. Diskussionerna gällde hur man kunde förkorta fördröjningarna i cancervården. Enligt en utredning som Stakes publicerade förra veckan finns det fortfarande i viss mån fördröjningar i cancervården.
Fördröjningarna i cancervården kräver inga ändringar i lagstiftningen eftersom det i huvudsak är fråga om brådskande vård. Enligt ikraftvarande förordningar ska brådskande vård ges omedelbart. Det är oftast specialansvarsområdena, sjukvårdsdistrikten och verksamhetsenheterna för cancersjukdomar som har ansvar för att förkorta fördröjningarna.
Enligt minister Risikko bör cancerpatienterna få vård snabbare än nu. Ett snabbt sätt att förkorta vårdköerna är till exempel att ge vård också om kvällarna. På längre sikt krävs ändå en nationell strategi för cancervården med hjälp av vilken man kunde förbereda sig på det växande antalet cancerpatienter och nya, dyra vårdformer.
Eftersom fördröjningarna oftast beror på resursbrist kommer minister Risikko att diskutera med undervisningsministeriet om grundutbildningen och fortbildningen inom cancerområdet. Utbildning inverkar ändå långsamt på resursbristen. Därför bör arbetsfördelningen mellan olika yrkesgrupper utvecklas, likaså vårdkedjorna och gradindelningen mellan den specialiserade sjukvården och primärvården. Branschen bör också göras mer lockande.
Kostnadseffektiviteten för nya vårdformer av cancer och nya mediciner som kommer snabbt ut på marknaden bör utvärderas innan de tas i bruk. Även den nuvarande vårdpraxisen bör kontinuerligt uppföljas och utvärderas.
För att kunna uppfölja vården och fördröjningar i vården krävs ett omfattande statistiksystem. Det skall införas en del om cancerpatienter i utskrivningsregistret för social- och hälsovården som upprätthålls av Stakes och Rättskyddscentralen för hälsovården. På så vis kan man följa med innehållet i vården och hur vården framskrider både på ett nationellt och lokal plan.
För mer information: medicinalråd Terhi Hermanson, tfn (09) 160 73901, 050 526 9782