Skadlig psykisk och fysisk belastning hotar vårdpersonalen
Skadlig psykisk belastning är den största faktorn som hotar välbefinnandet i hälsovårdsarbetet enligt arbetarskyddsinspektörers uppskattningar. Kundvåld och hot om våld har en klart negativ inverkan på vårdpersonalens hälsa och säkerhet. Vårdpersonalen belastas också av att lyfta och förflytta patienter. Diskriminering och osakligt bemötande anses däremot inte som ett stort problem, eftersom olika handlingsmönster- och regler på arbetsplatserna har hjälpt till att ta itu med dylika problem. Dessa resultat framgår ur den slutrapport som tillsynsprojektet för arbetarskyddet inom hälsovården publicerade i dag. Projektet förverkligades i samarbete med social- och hälsovårdsministeriet och arbetarskyddsdistrikten åren 2004-2007.
Bättre förståelse för problem som hotar välbefinnandet i arbetet
Skadlig psykisk belastning kommer att vara en allt viktigare arbetarskyddsfråga i framtiden. Även om man i dagens läge är mer medveten om problemen än förr, händer det att problemen underskattas eller till och med att enskilda personer skuldsätts. Nu tas belastningen i arbetet oftare i beaktande i planeringen, men det bör också utvecklas ett bra sätt att förhålla sig till och minska skadlig psykisk belastning.
Det har genomförts många förnyelser för att förebygga kundvåld och hot om våld på arbetsplatser. Det finns nu en större förståelse för problemet än förr och man försöker förbereda sig för hoten till exempel med hjälp av övervakning. Samarbetet mellan olika yrkesgrupper har också förbättrats och det används mer säkerhetspersonal än förr. Å andra sidan är problemet fortfarande allvarligt eftersom kundkretsens rusmedelsanvändning har ökat och kundernas störande beteende har blivit mer allmänt.
Tekniska lösningar och hjälpmedel har underlättat de manuellt utförda tunga lyften och förflyttningarna. Dessa hör ändå till vårdarbetet och de kan inte undvikas. Rätt utbildning och fortgående teknisk utveckling är viktig för att råda bot på problemen, likaså kontroll av hjälpmedel och lyftteknik.
Arbetsförhållandena och säkerheten inom hälsovården har förbättrats
Arbetarskyddet inom hälsovården har under tillsynsprojektets tid (2004-2007) förbättrats. Trenden är positiv då man ser till arbetsförhållanden, - säkerhet och - hälsa. Den nya arbetarskyddslagen som trädde i kraft år 2003 har haft en betydande inverkan. Lagen förutsätter att arbetstagaren tar mer ansvar för säkerheten på arbetsplatsen. Den nya lagen om tillsynen över arbetarskyddet som trädde i kraft år 2006 har också haft en positiv inverkan. Syftet med lagen har varit att effektivera övervakningen och arbetsplatsinspektionerna och på så sätt förbättra arbetarskyddsinspektörernas påverkningsmöjligheter.
En nationell, effektiv och koordinerad övervakning av arbetsplatserna inom hälsovården har också lett till reformer på arbetsplatserna. Den högsta ledningen har en bättre förståelse för personalens välbefinnande och förstår också sina egna påverkningsmöjligheter bättre.
Tillsynsprojekt för arbetarskyddet inom hälsovården, slutrapport (social- och hälsovårdsministeriets utredningar 2008:3) finns att läsa på ministeriets webbsida www.stm.fi/svenska/publikationer
För mer information: medicinalråd Heikki Savolainen, tfn 050 540 4862, [email protected]