SHM stöder organiseringen av krisarbetet i Kauhajoki
Vid social- och hälsovårdsministeriet (SHM) samlas i dag en tjänstemannaarbetsgrupp vars uppgift är att säkerställa att de personer som är ansvariga för eftervården med anledning av skottlossningsdramat i Kauhajoki får behövligt stöd. Gruppen fokuserar på hur stödet under den första fasen av krisen ska organiseras och utreder vilken slags hjälp offren, deras anhöriga samt eleverna och lärarna vid läroanstalten behöver.
Gruppen består av experter från social- och hälsovårdsministeriet och undervisningsministeriet samt experter på krisarbete, psykosocialt arbete, tidig intervention, skolhälsovården och finansiering. Ordförande för gruppen är beredskapschefen vid SHM, Jouko Söder.
”Nu krävs omfattande samarbete och vi måste fördjupa oss i orsakerna till det skedda. De personer som är i största behov av hjälp, är kanske inte alltid medvetna om det. Vi måste kunna nå dem”, säger omsorgsminister Paula Risikko. Förutom organiseringen av den akuta situationen fortsätter också det långsiktiga utvecklingsarbetet vid ministeriet.
De som behöver stöd måste identifieras i tid
Enbart en del av kommunerna har utvecklat skol- och studerandehälsovården i enlighet med de handböcker och kvalitetsrekommendationer som utkom under perioden 2002-2006. På grund av detta bereder social- och hälsovårdsministeriet en förordning, med vilken kommunerna förpliktas att erbjuda mångsidiga, förebyggande och jämlika tjänster till alla barn och unga på regelbunden basis. Syftet med hälsokontroller som skulle täcka hela åldersklasser är att i ett tidigt stadium identifiera behovet av tilläggsstöd bland barn, unga och familjer och erbjuda dem tillräckligt stöd. Det psykosociala välmåendet, mentala hälsan och förebyggande av mobbning betonas, likaså samarbetet mellan hemmen, den övriga elevvården och undervisningspersonalen.
”På basis av omfattande hälsokontroller kan man göra upp en personlig plan för varje enskild elev, utvärdera situationen i klassen och skolsamfundet och vidta eventuella tilläggsåtgärder. Det är möjligt för grundskolorna och gymnasierna att få information om elevernas hälsa och skolsamfund med hjälp av resultaten från skolhälsovårdsförfrågningarna vart annat år. Denna information bör i högre grad utnyttjas då skolsamfund utvecklas”, konstaterar minister Risikko.
Enligt minister Risikko är det viktigt att i fortsättningen utveckla elev- och studerandevården som en helhet. Till denna helhet hör förutom personalen inom skol- och studerandehälsovården också kuratorerna, psykologerna och lärarna.
Som en del av Kaste-programmet har en helhetsreform av tjänster för barn, unga och familjer inletts. Med den nationella reformen omformas utvecklingsmiljöerna och servicesystemen till att främja hälsa och välmående bland barn och unga samt att förebygga och sköta problem över sektorgränserna. Tjänster som berör psykosocialt stöd och mental hälsa ska i synnerhet förnyas.
För mer information:
medicinalråd Jouko Söder, tfn (09) 160 74363 eller 050 381 2467
specialmedarbetare Anna Manner-Raappana, tfn (09) 160 74157 eller 040 575 6618
medicinalråd Merja Saarinen, tfn (09) 160 74030 eller 050 563 4796
överinspektör Marjaana Pelkonen, tfn (09) 160 74036 eller 050 514 5279 (förordningen och Kaste-programmet)