Regeringens jämställdhetsprogram 2004-2007
Regeringens jämställdhetsprogram 2004-2007 samlar och koordinerar de åtgärder med vilka regeringen främjar jämställdheten mellan kvinnor och män. Jämställdhetsprogrammet har utarbetats i samarbete mellan alla ministerier. I programmet ingår 98 åtgärder för förbättrande av jämställdheten mellan kvinnor och män. Statsrådet fattade den 16 december ett principbeslut om jämställdhetsprogrammet 2004-2007.
Regeringen koncentrerar sig på konkreta åtgärder: att utveckla lagstiftningen om familjeledigheterna, utjämna arbetsgivarkostnaderna för familjeledigheter, öka antalet kvinnor i beslutsprocessen, minska våldet mot kvinnor, stöda sysselsättningen av långtidsarbetslösa män samt minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor.
Genomförandet av jämställdhetsprogrammet är en process som förutsätter att regeringen och hela statsförvaltningen engagerar sig i främjandet av jämställdheten och i ett omfattande samarbete med olika aktörer.
Möjligheterna att förena arbete och familjeansvar förbättras - lika lön främjas
Att förena arbete och familjeansvar är en utmaning för småbarnsföräldrar. Genom den familjepolitik som drivs och genom att utveckla möjligheterna att förena arbete och familjeansvar är målet att det inte skall vara nödvändigt att skjuta upp familjebildningen av ekonomiska orsaker eller orsaker som har att göra med arbetslivet. Lagstiftningen om familjeledigheter utvecklas ytterligare och en jämnare fördelning av familjeledigheter mellan föräldrarna stöds. Det blir lättare att få inkomstrelaterad dagpenning och minimibeloppet av föräldrapenningen höjs.
Målet är att omotiverade löneskillnader mellan kvinnor och män slopas. Social- och hälsovårdsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp på trepartsbasis med uppgift att utarbeta ett likalönsprogram. Arbetsgruppen skall vara klar med sitt arbete före utgången av mars 2005.
De kostnader som arbetsgivarna har till följd av familjeledigheter utjämnas. Ersättningen till arbetsgivare för kostnaderna för den semester som anställda tjänar in under familjeledigheterna höjs avsevärt vid ingången av år 2005. Social- och hälsovårdsministeriet fortsätter utreda möjligheterna att utjämna kostnaderna för familjeledigheterna.
Kvinnornas sakkunskap behövs i beslutsprocessen
Att öka antalet kvinnor i den politiska och ekonomiska beslutsprocessen är fortfarande aktuellt. Regeringen har som mål att öka antalet kvinnor inom bland annat näringslivet och politiken. Regeringens program för ökande av antalet kvinnor i styrelser i statliga bolag och bolag där staten är delägare fortsätter. Samtidigt uppmuntrar regeringen riksdagsgrupperna att utse både kvinnliga och manliga kandidater när medlemmar till förvaltningsråden utnämns.
Våldet mot kvinnor måste bekämpas
Våld i närrelationer och familjevåld som drabbar kvinnor är ett allvarligt problem. Arbetet mot våld faller inom flera olika ministeriers förvaltningsområden. För att minska våldet uppgörs ett nationellt program för minskande av våld. Programmet bereds av rådet för brottsförebyggande. Programmet omfattar alla centrala delområden av våld och i beredningen deltar en arbetsgrupp som särskilt behandlar våld mot kvinnor. Vid social- och hälsovårdsministeriet har ett handlingsprogram för förebyggande av våld i nära relationer utarbetats för åren 2004-2007. Till de viktigaste målsättningarna i programmet hör att förbättra hela nätverket av basservice och specialtjänster som står till buds för våldsoffer och våldsförövare. Programmet samordnas med det nationella programmet för minskande av våld.
Integrering av ett jämställdhetsperspektiv
Syftet med integreringen av ett jämställdhetsperspektiv är att utveckla sådan förvaltning och sådana metoder som stöder främjandet av jämställdheten som en del av myndigheternas verksamhet. Om integreringen genomförs har den vidsträckta konsekvenser för hela samhället. Regeringen integrerar principen om jämställdhet mellan könen i hela statsförvaltningen. Metoderna för utvärdering av de könsrelaterade verkningarna utvecklas och utvärderingen inlemmas i lagberedningen och beredningen av statsbudgeten.
Jämställdhetsprogrammet följs upp
En uppföljningsgrupp med representanter för samtliga ministerier tillsätts år 2004. Gruppen har till uppgift att följa upp hur åtgärderna i jämställdhetsprogrammet har genomförts samt att utveckla integreringen av ett jämställdhetsperspektiv och att utsträcka integreringen till hela statsförvaltningen. Social- och hälsovårdsministeriet samordnar uppföljningen av programmet. En slutrapport om jämställdhetsprogrammet blir klart våren 2007.
Ytterligare information:
direktör Tarja Heinilä-Hannikainen, tfn 09-160 744 94
specialforskare Päivi Yli-Pietilä, tfn 09-160 748 89