Regeringen föreslår att lagen om funktionshinderservice träder i kraft senare
Ikraftträdandet av lagen om funktionshinderservice senareläggs, så att lagens tillämpningsområde kan preciseras. Regeringens mål är att trygga tillgodoseendet av rättigheterna för personer med funktionsnedsättning och tillgången till tjänster. Enligt förslaget träder lagen i kraft den 1 januari 2025.
En separat proposition om preciseringen av tillämpningsområdet ska lämnas till riksdagen innan lagarna träder i kraft. I propositionen förblir lagen om funktionshinderservice en speciallag avsedd för personer med funktionsnedsättning.
Avsikten med preciseringen av tillämpningsområdet är att trygga tillgodoseendet av rättigheterna för personer med funktionsnedsättning och tillgången till tjänster. Avsikten är även säkerställa en enhetlig tillämpning av lagen och lika tillgång till tjänster inom olika områden. Inom ramen för den förlängda tiden görs en bedömning av konsekvenserna för de grundläggande fri- och rättigheterna och de mänskliga rättigheterna och de ekonomiska konsekvenserna.
Regeringens proposition gäller lagen om funktionshinderservice och lagen angående specialomsorger om utvecklingsstörda samt fyra lagar som har samband med dem.
Lagarna träder i kraft den 1 januari 2025
Regeringen föreslår att lagarna träder i kraft den 1 januari 2025 istället för den 1 oktober 2024 som nämns i regeringsprogrammet. Om lagen träder i kraft vid årsskiftet blir det lättare att ordna tjänster, genomföra ändringar i informationssystemen, finansiera välfärdsområdena och föra statistik över funktionshinderservicen. Dessutom finns det mer tid för en noggrann beredning av lagändringarna och för en konsekvensbedömning. En stor del av de remissinstanser som understödde en senareläggning av ikraftträdandet stödde förslaget om att lagen träder i kraft den 1 januari 2025.
Mer finansiering för verkställandet av den till sitt tillämpningsområde preciserade lagen om funktionshinderservice
Enligt regeringsprogrammet får de årliga kostnadseffekterna för hela reformen jämfört med nuläget vara högst 100 miljoner euro. För verkställandet av lagen om funktionshinderservice, som godkändes våren 2023, har det i den tekniska planen för de offentliga finanserna 2024–2027 reserverats finansiering på 25,2 miljoner euro år 2024, 32,4 miljoner euro år 2025, 35,5 miljoner euro 2026 och 35,9 miljoner euro år 2027. Skrivningen i regeringsprogrammet om maximikostnader på 100 miljoner euro innebär att det efter preciseringen av tillämpningsområdet finns mer finansiering tillgänglig för genomförandet av den nya lagstiftningen om funktionshinderservice än vad som har avsatts utifrån den antagna lagen (på 2027 års nivå högst 64,1 miljoner euro mer).
Social- och hälsovårdsministeriet ordnade ett remissförfarande om propositionsutkastet tiden 3.7–11.8.2023.
Mer information:
Kirsi-Maria Malmlund-Laakso, regeringssekreterare, tfn 0295 163 026
Kaarina Tuokko, specialsakkunnig, tfn 0295 163 340
E-postadresserna har formen [email protected].