Regeringen bereder en modell för kombinerad försäkring med tanke på förändringarna i arbetslivet
Minister för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen ordnade ett rundabordsmöte den 20 mars för att diskutera modellen för kombinerad socialförsäkring och utgångspunkterna för beredningen. Forsknings- och kulturminister Sari Multala bidrog till diskussionen med de kreativa branschernas synvinkel.
Syftet med diskussionen var att få en gemensam lägesbild av behovet av kombinerad försäkring, de viktigaste frågorna och de faktorer som måste beaktas vid beredningen.
Enligt regeringsprogrammet ska modellen för kombinationsförsäkring i utkomstskyddet för arbetslösa vara klar till halvtidsöverläggningen. Projektet har nu inletts enligt tidsplanen i regeringsprogrammet. Syftet med modellen är att förbättra den sociala tryggheten för personer som är både företagare och löntagare samtidigt. I samband med projektet ska man också behandla de problem som gäller utkomstskyddet för arbetslösa inom kultursektorn och de kreativa branscherna.
- Arbetslivet har förändrats snabbt, och det blir allt vanligare att man kombinerar företagsamhet med lönearbete i olika livsskeden. Därför strävar regeringen efter att med en kombinerad försäkring förbättra och förtydliga den sociala tryggheten för personer som är både företagare och löntagare samtidigt. Regeringen har en stark vilja att lösa problemen med den sociala tryggheten i kulturbranschen och de kreativa branscherna. Modellen med kombinerad försäkring är ett konkret steg i rätt riktning. Jag vill tacka alla som bidragit till beredningen med sina perspektiv och olika lösningar, säger minister Grahn-Laasonen.
Deltagarna i rundabordsdiskussionen företräddes av bland annat olika organisationer inom kultursektorn och kreativa branscher, centrala arbetsmarknadsorganisationer, företagare och de ministerier som berörs av den kombinerade försäkringen.
- Särskilt inom kultursektorn är de som har ett konstnärligt arbete ofta frilansare eller sysselsätter sig själva genom att variera mellan lönearbete och företagande. Det är mycket viktigt att försöka hitta lösningar för utmaningarna inom kultursektorn och de kreativa branscherna. Det har varit givande att få höra olika synpunkter på hur den kombinerade försäkringen borde beredas och vad man borde fokusera på under den fortsatta beredningen, säger minister Multala.
Möjligheten att införa kombinerad försäkring har redan utretts tidigare
Modellen för kombinerad försäkring utreddes första gången år 2016 på uppdrag av arbets- och näringsministeriet. Då innefattade utredarnas förslag en utredning av utkomstskyddet och en bedömning av företagsverksamhetens arbetskraftspolitiska förutsättningar.
År 2018 gjordes en ny utredning om kombinerad försäkring. Under de följande åren fortsatte social- och hälsovårdsministeriet att bereda utredarnas förslag om kombinerad försäkring i utkomstskyddet för arbetslösa tillsammans med de centrala arbetsmarknadsorganisationerna och Företagarna i Finland rf. Det resulterade i en promemoria som sändes på remiss. På basis av remissvaren visade det sig att det största problemet med det utkomstskydd för arbetslösa som kombinerar lönearbete och företagsverksamhet var finansieringen av företagarinkomsten.
Det första steget är att bereda en gemensam lägesbild
Med tanke på målsättningen och beredningen av modellen är det viktigt att få en gemensam lägesbild av vad som avses med kombinerad försäkring i utkomstskydd för arbetslösa och vilka problem som kan lösas genom den lagstadgade socialförsäkringen. Syftet med rundabordsdiskussionen var att samla in olika aktörers synpunkter på vad som borde beaktas för att verkställa målet i regeringsprogrammet och under beredningen av modellen för kombinerad försäkring.
Enligt minister Grahn-Laasonen borde man under den följande fasen av beredningen av modellen fokusera särskilt på de lösningar som krävs med tanke på den ekonomiska och sociala hållbarheten.
Mer information
Teresa Salminen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, tfn 0295 163 109, [email protected]
Marjaana Maisonlahti, regeringsråd, tfn 0295 163 288, [email protected]