Rattijuopumuksen uusimista ehkäistään päihdekeskustelulla
Sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäasiainministeriö tiedottavat
Sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäasiainministeriön yhteisen Tie selväksi -hankkeen tavoitteena on ehkäistä rattijuopumuksia ohjaamalla kiinni jäänyt rattijuoppo välittömästi päihdekeskusteluun sosiaalityöntekijän kanssa. Näin puututaan päihteiden käyttöön jo varhaisessa vaiheessa ja parannetaan poliisin ja sosiaalitoimen yhteistyötä nykyisessä päihdehoitojärjestelmässä.
"Rattijuopumuksiin liittyvien valvonta- ja rangaistuskäytäntöjen lisäksi on tarpeen pureutua ongelmien syihin. Kokeilemme nyt, miten pikainen päihdekeskustelu auttaa rattijuopumuksissa ja päihdeongelmissa. Sosiaalihuollon asiantuntijan keskustelu päihtyneenä ajaneen kanssa motivoi muutokseen ja tarjoaa mahdollisuuden hakeutua myös hoitoon. Vastaavasta mallista on hyviä kokemuksia Ruotsista. Tuloksista riippuu, voimmeko laajentaa kokeilun koko maahan", toteaa peruspalveluministeri Paula Risikko.
Rattijuopumuksen valvonta on yksi poliisin liikennevalvonnan painopistealueita. Valtiosihteeri Antti Pelttari sisäasiainministeriöstä kertoo, että poliisi puhalluttaa noin kaksi miljoonaa kuljettajaa vuosittain. "Kiinni jääneitä rattijuoppoja oli viime vuonna yli 26 000. Rattijuopon kiinni saaminen ei kuitenkaan yksistään ratkaise päihdeongelmaa. Ongelmaa ei voida kokonaan poistaa valvonnalla vaan tarvitaan yhteistyötä päihdehuollon kanssa, jotta rattijuoppojen hoitoon ohjautuminen on nopeaa ja tehokasta", sanoo Pelttari.
Kokeilun tavoitteena on kehittää varhaisen puuttumisen malli kaikille päihtyneinä ajaneille iästä, päihdyttävästä aineesta ja asuinkunnasta riippumatta. Keskustelu sosiaalityöntekijän kanssa on vapaaehtoista.
Kokeilu alkaa kesäkuun alussa Helsingissä, Jyväskylässä, Hämeenlinnassa ja Rovaniemellä, ja se kestää 31.5.2010 asti. Hanketta koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja siihen osallistuvat kokeilupaikkakuntien sosiaalitoimi ja poliisi, lääninhallitukset sekä Liikenneturva. Kokeilu kuuluu laajaan liikenneturvallisuuspakettiin, josta peruspalveluministeri Paula Risikko, sisäasiainministeri Anne Holmlund, oikeusministeri Tuija Brax ja liikenneministeri Anu Vehviläinen päättivät vuonna 2007.
Lisätietoja:Hallitusneuvos Ismo Tuominen, STM, puh. (09) 160 73787
Ylikomisario Heikki Ihalainen, SM, puh. (09) 160 42302
Kehittämispäällikkö Tuomas Tenkanen, THL, puh. 020 6107425
Tiedottaja Kaisa Hara, Liikenneturva, puh. 020 728 2317
Muualla palvelussamme
Muualla verkossa