Hoppa till innehåll
Media

Parannuksia lomautettujen ja osa-aikaisten työntekijöiden asemaan

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 28.11.2011 11.37
Tiedote -

Hallitus on sitoutunut tukemaan työmarkkinakeskusjärjestöjen raamisopimusta työttömyysturvaan liittyvillä lakimuutoksilla.

Lomautuksen takia lyhennettyä työviikkoa tekeville maksettaisiin jatkossa lomautuspäiviltä täysi työttömyyspäiväraha sovitellun päivärahan sijasta. Ehdotus koskisi niitä työntekijöitä, joiden viikoittaista työaikaa on lyhennetty vähintään yhdellä päivällä. Menettely on ollut jo käytössä määräaikaisen säädöksen turvin, mutta nyt se vakinaistettaisiin. Täyden työttömyyspäivärahan maksaminen nopeuttaa hakemusten käsittelyä, kun päivärahan sovittelua ei tarvitse tehdä.

Lisäksi osa-aikatyön määrittelyä lievennettäisiin nykyisestä. Jatkossa työ katsottaisiin osa-aikaiseksi, jos työaika on korkeintaan 80 prosenttia kokoaikaisen työntekijän enimmäistyöajasta. Nykyään osa-aikatyön raja on 75 prosenttia. Osa-aikatyötä työnantajasta riippuvista syistä tekevillä työntekijöillä on oikeus soviteltuun työttömyyspäivärahaan. Muutoksen seurauksena yhä useampi osa-aikatyöntekijä olisi palkan lisäksi oikeutettu soviteltuun työttömyyspäivärahaan.    

Valtio osallistuisi määräaikaisesti vuosina 2012-2013 lomautusajalta maksettavien ansiopäivärahojen rahoitukseen. Valtio maksaisi työttömyyskassalle lomautusajan päivärahoista peruspäivärahaa vastaavan määrän kuten muistakin ansiopäivärahoista. Nykyisin peruspäivärahan osuuden rahoittaa työttömyysvakuutusrahasto.

Hallitus päättiasiaa koskevan esityksen sisällöstä maanantaina 28. marraskuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle tiistaina. Laki tulisi voimaan 1. tammikuuta 2012.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Kirsi Päivänsalo, p. 09 160 73868, [email protected]Muualla palvelussamme

Työttömyysturva

Tillbaka till toppen