Uppdateringen av jourförordningen garanterar kvalitativ och säker vård
Social- och hälsovårdsministeriet har uppdaterat förordningen om grunderna för brådskande vård och villkoren för jour inom olika medicinska områden. Genom förordningen regleras huvudprinciperna för jourtjänsternas tillgänglighet, nåbarhet och kvalitet. På detta sätt strävar man efter att garantera befolkningen så jämlika, kvalitativa och säkra jourtjänster som möjligt i hela landet.
Preciseringarna som görs i förordningen påverkar dygnet runt-jouren inom primärvården och mun- och tandvården samt operationer och förlossningar som utförs som jourarbete.
Samjourer blir vanligare, kvalitetskriterierna strängare
Enligt den uppdaterade förordningen ska dygnet runt-jourer i framtiden ordnas som samjourer. Med samjour avses en sådan dygnet runt-jourenhet i vilken det ingår såväl primärvårdstjänster som andra specialläkares tjänster. Jourtjänster inom tandvården ordnas på kvällar och veckoslut vid en jourenhet inom sjukvårdsdistriktet.
I praktiken förekommer dygnet runt-jour inom primärvården fortfarande på sjukhus. Dygnet runt mun- och tandhälsa ordnas i fem universitetssjukhus. Genom samjour kan man säkra ett bredare kunnande och bättre trygga tillgången till nödvändiga tjänster.
Social- och hälsovårdsministeriet kan bevilja tillstånd för dygnet runt-jour på hälsovårdscentraler i undantagsfall, såsom i regioner med långa avstånd. Vid sådana jourenheter ska man se till att detfinns dygnet runt-laboratorie- och bilddiagnostiska tjänster, samt att personalen har tillräckligt kunnande för att vårda jourpatienter. Dessutom ska det finnas beredskap att transportera patienter också till samjourenheter som ligger långt borta.
Operationer som utförs som jourarbete förutsätter att sjukhusen uppfyller stränga kvalitetskrav. En enhet som utför operationer ska vara i omedelbar beredskap för dygnet runt-kirurgisk behandling, observation och övervakning. Akuta operationer koncentreras i regel till centralsjukhus.
Förlossningar kräver tillräckligt med personal och kunnande
Förutsättningarna för förlossningsverksamhet görs strängare för att säkerställa patientsäkerheten. Förlossningsverksamhet på sjukhus förutsätter minst cirka 1 000 förlossningar per år. På sådant sätt garanterar man en god beredskap för hantering av akuttillstånd.
I regioner med långa avstånd kan det finnas behov av mindre förlossningssjukhus så att vård kunde nås i rimlig tid. Social- och hälsovårdsministeriet kan vid behov bevilja undantagstillstånd till ett sjukhus med färre än tusen förlossningar per år, om tillgången på vård eller om patientsäkerheten förutsätter det. Också i sådant fall ska sjukhuset uppfylla förordningens krav om att det finns tillräckligt med kompetent personal. Sjukhuset ska ha omedelbar beredskap för akutkejsarsnitt och bland annat barnläkarjour.
Man strävar efter att minska förlossningar under transporten genom tätt samarbete mellan förlossningssjukhusens moderskapspolikliniker och de regionala rådgivningarna.
Förordningen skapar en grund för gemensamt ordnad jour
I jourverksamheten är patientsäkerheten oerhört viktig, både med tanke på befolkningens hälsa och med tanke på totalkostnaden för hälso- och sjukvården. Förordningen skapar en nationellt enhetlig grund för jourvården och gör det möjligt att garantera befolkningen tjänster av god kvalitet både lokalt och regionalt. Målet är att hälsocentralerna fortsätter erbjuda kvälls- och veckoslutsmottagningar så att lindriga sjukdomsfall kan vårdas nära invånarna.
Förordningen träder i kraft den 1 januari 2015. Bestämmelserna angående förlossningsverksamhet träder i kraft den 1 juni 2015.
Ytterligare information
medicinalråd Timo Keistinen, tfn 0295 163 385
regeringsråd Anne Koskela, tfn 0295 163 384
medicinalråd Anne Nordblad, tfn 0295 163 387 (mun- och tandvård)