Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Päivärahan määrään vaikuttava työntekijämaksuvähennys alenee

Social- och hälsovårdsministeriet
10.12.2009 11.31
Tiedote -

Päivärahojen suuruutta määriteltäessä henkilön ansiotulosta vähennetään jatkossa 60 prosenttia hänen maksamiensa työntekijämaksujen yhteismäärästä. Muutos alentaa työtuloista tehtävää vähennystä. Vuonna 2009 vähennys on 4,5 prosenttia, ja vuonna 2010 se on 3,5 prosenttia.

Uudella lailla säädetään pysyvästi niistä perusteista, joilla työntekijämaksujen ansiotasoa alentava vaikutus otetaan huomioon päivärahan määrässä. Tähän saakka työntekijämaksujen vaikutuksesta päivärahaan on säädetty vuosittain erillislailla. Ansiotulosta perittäviä työntekijämaksuja ovat työntekijän työeläkevakuutusmaksu, palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu ja sairausvakuutuksen päivärahamaksu.

Päiväraha turvaa kohtuullisen toimeentulon silloin, kun henkilö sairauden, tapaturman, työttömyyden tai vastaavan syyn vuoksi  ei voi saada normaalia ansiotuloa. Päivärahan suuruus määritellään eri etuusjärjestelmissä tiettynä prosenttiosuutena henkilön ansiotulosta.

Laki sisältyy sosiaaliturvan kokonaisuudistusta valmistelleen Sata-komitean peruslinjauksiin.

Hallitus esitti lain vahvistamista torstaina 10. joulukuuta, ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Laki tulee voimaan 1.1.2010.

Lisätietoja

Hallitusneuvos Esko Salo, puh. 09 160 73180, [email protected]Tillbaka till toppen