Omfattande hälsokontroller för barn och unga förebygger problem
Alla personer i Finland bör hälsokontrolleras vid samma ålder och granskningarna bör vara tillräckligt enhetliga men ändå beakta de individuella behoven. Omfattande hälsoundersökningar bör ordnas sammanlagt sju gånger. Det konstaterar en arbetsgrupp som överlämnade sitt förslag till förordning om rådgivningsverksamhet, skolhälsovården och studerandehälsovården samt förebyggande mun- och tandvård för barn och unga till omsorgsminister Paula Risikko i dag.
I sitt förslag betonar arbetsgruppen tidig intervention och beaktande av speciellt stöd. Därför bör skolhälsovården anknytas mer effektivt till elevvården och studerandehälsovården till studerandevården. I enlighet med förordningen skulle samarbetet mellan dagvården, barnskyddet, utbildningsväsendet och specialsjukvården öka.
Omfattande hälsokontroll för familjer som väntar tillökning
De omfattande hälsokontrollerna är mångsidiga, fördjupade kontroller med vilka man förutom hälsotillståndet hos barn eller unga även bedömer välmåendet hos hela familjen. Arbetsgruppen föreslår att också familjer som väntar barn ska erbjudas en omfattande hälsokontroll. Detta skulle ändå inte innebära ett nytt besök. Ett av mammans besök skulle i stället utvidgas så att det omfattar hela familjen.
Enligt förslaget skulle de omfattande hälsokontrollerna ordnas under graviditeten, tre gånger före barnet börjar skolan och tre gånger under grundskoletiden. Med preciseringen av tidpunkterna vill arbetsgruppen garantera att kontrollerna utförs vid samma åldersstadium i hela landet och att hela familjens välmående tas i beaktande.
Särskild uppmärksamhet skulle fästas vid den omfattande hälsokontrollen för åttondeklassister. I samband med kontrollen skulle också elevernas framtidsplaner och eventuella risker för utslagning utredas.
Jämlikare förebyggande tjänster för barn och unga
Social- och hälsovårdsministeriet och Stakes har utfärdat direktiv för barnrådgivningsverksamheten och skol- och studerandehälsovården med hjälp av nationella handböcker under perioden 2002-2006. År 2004 gjordes dessutom en kvalitetsrekommendation för skolhälsovården.
Enligt utredningar finns det stora variationer i hur rådgivningsarbetet, skolhälsovården och studerandehälsovården förverkligas vid hälsovårdscentralerna. De förebyggande tjänsterna, i synnerhet skolhälsovården, har skurits ned till en märkbart lägre nivå än vad experterna rekommenderar. Då det förebyggande arbetet och den tidiga interventionen försämras ökar kostnaderna och behovet av vård i framtiden. För att trygga den regionala jämlikheten behövs bindande förordningar som komplement till rekommendationerna och handböckerna.
Förordningen skulle förplikta kommunerna att ordna och erbjuda hälsokontroller men de skulle inte vara obligatoriska för barn, unga eller familjen. Det finns ändå skäl att utreda stödbehovet hos barnen och familjerna som uteblir från hälsokontrollerna. Forskningsresultat visar att de som inte går på hälsokontroller har en större risk att bli utslagna än de som deltar i kontrollerna.
Arbetsgruppen föreslår att förordningen skulle träda i kraft den 1 juli 2009 och kommunen skulle vara förpliktad att ordna hälsokontrollerna som anges i förordningen senast den 1 januari 2011. Förslaget till förordning skickas ut på remissrunda.
Arbetsgruppens förslag finns på social- och hälsovårdsministeriets webbplats www.stm.fi
För mer information: medicinalråd Merja Saarinen, tfn (09) 160 74030, 050 563 4796, överinspektör Maire Kolimaa, tfn (09) 160 74138, 050 524 5256, överinspektör Marjaana Pelkonen, tfn (09) 160 74036, 050 514 5279