Hoppa till innehåll
Media

Oikeus kuntoutukseen selvitetään jatkossa ennen työkyvyttömyyseläkettä

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 6.11.2014 13.23
Tiedote -

Työeläkelaitosten on jatkossa oma-aloitteisesti selvitettävä työkyvyttömyyseläkettä hakevan henkilön oikeus ammatilliseen kuntoutukseen. Jos kuntoutuksen myöntämisedellytykset täyttyvät, henkilölle annetaan työkyvyttömyyseläkeratkaisun lisäksi ennakkopäätös kuntoutuksesta. Myös Kelan velvollisuutta selvittää kuntoutusmahdollisuudet ennen työkyvyttömyyseläkepäätöksen antamista korostetaan.

Kuntoutusmahdollisuuksien oma-aloitteisella selvittämisellä nopeutetaan ihmisten pääsyä tarpeelliseen kuntoutukseen. Kuntoutuksen ensisijaisuutta korostavat nykyiset säännökset ovat yleisluonteisia eivätkä ne ohjaa kuntoutusmahdollisuuksien riittävän tehokasta selvittämistä. Koska henkilön on pitänyt itse hakea kuntoutusta, kuntoutuksen aloittaminen on voinut turhaan viivästyä, jos hakija on hakenut vain työkyvyttömyyseläkettä. Erityisesti sellaiset työkyvyttömyyseläkkeen hakijat, joiden työsuhde on päättynyt eikä yhteyttä työterveyshuoltoon enää ole, jättävät usein kuntoutushakemuksen tekemättä. Muutosta ehdotti työryhmä, joka selvitti osatyökykyisten työhön pääsyä ja työssä jatkamista.

Lisäksi eläkelakeihin tehdään tarkistuksia, jotta lait ovat teknisesti ajan tasalla ennen vuoden 2017 eläkeuudistusta.

Hallitus esitti asiaa koskevien lakien vahvistamista torstaina 6. marraskuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina, ja ne tulevat voimaan 1.1.2015.

Lisätietoja

hallitussihteeri Hanna Tossavainen, p. 02951 63181, [email protected]Muualla palvelussamme

Kuntoutus

Tillbaka till toppen