Nätverksarbete till förmån för barn
EGCC (Expert group for cooperation on children at risk) är en sakkunniggrupp som lyder under Östersjörådet (CBSS), vars syfte är att skydda de barn som hör till de mest sårbara. Eftersom det är fråga om ett system mellan regeringar hänför sig verksamheten särskilt till strukturer och författningar.
"Inom samarbetsnätverket har alla stater som deltar lätt att få information bland annat till stöd för lagberedning och om hur styrfunktioner fungerar" sammanfattar regeringssekreterare Heidi Manns-Haatanen.
Nätverket samlas två gånger per år för att diskutera aktuella frågor. I oktober ordnades mötet i Helsingfors under ledning av Manns-Haatanen. Finland har CBSS ordförandeskap från juli 2013 till slutet av juni 2014, då även arbetsgrupperna, som lyder under rådet, huvudsakligen samlas i Finland.
Östersjörådet inrättades efter socialismens fall för att främja en demokratisk och ekonomisk utveckling i Östersjöområdet. Numera fungerar det närmast som ett politiskt diskussionsforum. Samtidigt har betydelsen av projekt som anknyter till olika innehållsområden vuxit.
Tyngdpunkten vid förebyggandeEnligt Manns-Haatanen är utgångspunkten för EGCC:s verksamhet Konventionen om barnens rättigheter: målet är att säkerställa barnens rätt till skydd mot utnyttjande och övergrepp. Man strävar efter att redan i förväg förebygga problem eller åtminstone ingripa i dem så tidigt som möjligt. Centrala teman är bland annat sexuellt utnyttjande, frågor som hänför sig till invandring av och människohandel med papperslösa barn samt barns ställning på institutioner och inom övrig vård utom hemmet.
Vid sidan om varje stats egna åtgärder har sakkunnignätverket varit initiativtagare i flera samprojekt. Nätverkets roll i dessa är koordinerande och de verkliga projektgenomförarna kan bland annat vara organisationer, forskningsinstitut eller ämbetsverk. Manns-Haatanen ger exempel på lyckade projekt från de senaste åren.
"ROBERT (risktaking online behavior related to online sexual abuse) strävade efter att förhindra sexuellt utnyttjande på nätet och AudTrain (Systematic Audit of Child Residential Care) å sin sida är ett utbildningsprogram till stöd för kontroll av barnhem och övriga boendeformer utom hemmet."
EGCC har en egen enhet (Child Centre) under Östersjörådets sekretariat. Man kan bekanta sig med projekten och den övriga verksamheten på dess webbplats.
www.childcentre.infoLänk till en annan webbplats
Växelverkan har ökatUnder Östersjörådets första tid var det viktigt att underlätta informationsutbytet mellan länderna. Av denna anledning byggde man upp en webbplats för rådet. På webbplatsen samlades information som hade översatts till de deltagande staternas språk. Manns-Haatanen anser att tiden har runnit ut för denna modell.
"Människor kan och har möjlighet att direkt gå till ursprungskällorna, och därmed behövs inte längre det nuvarande mellanlagret. Även om det i till exempel Estland finns flera gamla strukturer att riva, har de redan gått om oss när det gäller användning av informationsteknik."
CBSS är inte den enda samarbetsstruktur som verkar i de nordiska områdena utan dessa är bland annat den Nordiska dimensionen och Barents euroarktiska råd. Enligt Manns-Haatanen kan överlappningar av verksamheten undvikas genom ökat samarbete. Ett verksamhetssätt i form av nätverk anser hon överlag vara nyttigt.
"Nätverk ger möjlighet att hitta och tillämpa goda modeller som prövats på annat håll. Ett sådant utbyte är till nytta för alla parter. I till exempel Östersjörådet var riktningen i början länge från väst till öst men numera är verksamheten betydligt mer växelverkande."
Paula Mannonen