Minister Wallin: Jämställdhetslagen behöver inte ändras
”Diskussionen om de sexuella trakasserierna i riksdagen har väckt frågan om jämställdhetslagen från 1995 behöver ändras för att explicit gälla också riksdagsledamöter. Mina konsultationssamtal med jämställdhetsombudsmannen, social- och hälsovårdsministeriets jämställdhetsenhet liksom med samtliga åtta riksdagsgruppers ordföranden stöder entydigt slutsatsen att jämställdhetslagen inte behöver ändras”, säger jämställdhetsminister Stefan Wallin.
Wallin säger att de övergripande och i det nu aktuella sammanhanget väsentliga lagrum, som redan finns i såväl grundlagen som jämställdhetslagen, entydigt förpliktigar också riksdagsledamöterna.
”Jämlikhetsstadgandet i grundlagens sjätte paragraf innehåller både diskrimineringsförbud och förpliktelsen att främja jämställdheten. Paragraf 31 i grundlagen förpliktigar riksdagsledamöter att uppträda sakligt och värdigt utan att kränka andra. Därutöver stadgas i jämställdhetslagens sjunde paragraf om ett generellt förbud mot diskriminering, med vilket avses även störande beteende av sexuell karaktär. Dessa stadganden gäller alla, alltså även riksdagsledamöterna”, konstaterar minister Wallin.
”Ett centralt faktum är också att rapporten, där de sexuella trakasserierna framkommer, beställdes av riksdagen själv. Efter att ha tagit del av rapporten beslutade riksdagsgrupperna redan i höstas skrida till åtgärder mot opassande beteende i riksdagen. Förhållningsregler gjordes upp och varje grupp utsåg en ansvarsperson, som skall kontaktas ifall någon känner sig kränkt. Det enda nya är att rapporten, som var tillgänglig redan i höstas, nu med ett halvårs dröjsmål har kommit till offentligheten”.
”Den debatt som den senaste veckan har förts om trakasserierna har ändå garanterat gjort sitt för att minska risken för opassande, kränkande beteenden i riksdagen. Samtidigt är det viktigt att bevara sinnet för proportioner då problemlösningar diskuteras. Det ligger i riksdagens eget intresse att värna om sitt anseende och stämningen på arbetsplatsen med tillräckligt tydliga förhållningsregler och med att sätta stopp för trakasserier. Sådana regler finns alltså sedan i höstas”, säger minister Wallin.
För mer information: specialmedarbetare Martina Harms-Aalto, tfn 040 596 0029