Hoppa till innehåll
Media

Lättare att sköta arbetspensionsärenden

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 19.12.2003 9.00
Pressmeddelande -

Det blir lättare för pensionssökande och pensionstagare att sköta sina arbetspensionsärenden från början av år 2004. Ett arrangemang med sista pensionsanstalt tas i bruk den 1 januari 2004 mellan den privata sektorns pensionssystem, det kommunala pensionssystemet, det statliga pensionssystemet, den evangelisk-lutherska kyrkans pensionssystem och pensionssystemet för Folkpensionsanstaltens personal.

Syftet med arrangemanget med sista pensionsanstalt är att göra det lättare för pensionssökande och pensionstagare att sköta arbetspensionsärenden. Pensionssökande behöver bara kontakta en pensionsanstalt, som sköter utbetalningen av pensioner enligt de övriga pensionssystemen och övriga uppgifter som ankommer på pensionsanstalten.

Lagstiftningen om arrangemanget stadfästes redan år 2001 beträffande den privata sektorns pensionssystem, det kommunala pensionssystemet och det statliga pensionssystemet. Från den 1 januari 2004 omfattas också den evangelisk-lutherska kyrkans pensionssystem och pensionssystemet för Folkpensionsanstaltens personal av arrangemanget.

Regeringen förslog torsdagen den 18 december att lagen stadfästs. Avsikten är att republikens president stadfäster lagen på fredag.

Ytterligare uppgifter: regeringssekreterare Maritta Hirvi, tfn (09) 160 743 38

Tillbaka till toppen