Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Laittoman tupakkakaupan valvontaa tehostetaan

Social- och hälsovårdsministeriet
26.11.2009 11.47
Tiedote -

Hallitus esitti torstaina 26. marraskuuta, että eduskunnalle lähetettäisiin kirjelmä lisäpöytäkirjaluonnoksesta, johon  on koottu tupakkatuotteiden laittoman kaupan estäviä toimenpiteitä. Kysymyksessä on luonnos laajaksi kansainvälisesti velvoittavaksi sopimukseksi, jonka määräykset ulottuisivat monille alueille.

Valtioneuvosto pitää tupakan laittoman kaupan torjumista tärkeänä. Laiton kauppa aiheuttaa veromenetyksiä ja lisää tupakan myyntiä sekä kulutusta.  Tupakkatuotteiden laittoman kaupan estäminen ja siihen liittyvä kansallinen lainsäädäntö on tupakanvastaisen toiminnan olennainen osatekijä. Lisäpöytäkirjaehdotus pohjautuu Maailman terveysjärjestön (WHO) hyväksymään kansainväliseen tupakoinnin torjuntaa  koskevaan puitesopimukseen (FCTC), johon Suomi on liittynyt vuonna 2005.  

Suomen tupakkalainsäädäntö täyttää jo osin ehdotetut sopimusmääräykset. Voimassa olevan kansallisen lainsäädännön mukaan tupakkatuotteiden vähittäismyynti on luvanvaraista. Lupajärjestelmän laajentaminen ja tupakan laittoman kaupan rangaistusten tiukentaminen edellyttäisi toteutuessaan lakimuutoksia.

Kirjelmään sisältyy ehdotus maailmanlaajuisen tupakan kaupan valvontajärjestelmän luomisesta. Maailmanlaajuinen yhteistyöjärjestelmä vahvistaisi laittoman tupakkakaupan valvontaa. Pöytäkirjan on tarkoitus yhdenmukaistaa myös kansainvälistä vakavampaa rikollisuutta koskevaa lainsäädäntöä.

Lisätietoja

Johtaja Kari Paaso, puh.(09) 160 74018Muualla verkossa

Tupakkalaki (Finlex)

Tillbaka till toppen