Hoppa till innehåll
Media

Lääkäreiden ja hammaslääkäreiden laillistusmenettely yksinkertaistuu

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 6.4.2011 10.54
Tiedote -

Lääkärien ja hammaslääkärien laillistusmenettely yksinkertaistuu. Lääkäreille ja hammaslääkäreille myönnetään jatkossa peruskoulutuksen suorittamisen perusteella laillistus, jonka perusteella heillä on oikeus harjoittaa ammattiaan itsenäisesti. Lääkäreillä perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen suorittaminen  itsenäisen ammatinharjoittamisen edellytyksenä poistuu.

Perusterveydenhuollon lisäkoulutuksen nimi muuttuu yleislääketieteen erityiskoulutukseksi ja sen suorittaminen on edellytys oikeudelle toimia sairausvakuutuksen piirissä muissa EU:n jäsenvaltioissa kuin Suomessa. Koulutuksen sisältö ja kesto säilyvät ennallaan.

Lääkärien erikoistumiskoulutukseen kuuluu jatkossakin yhdeksän kuukauden mittainen terveyskeskuskoulutus, josta suoritetaan korvausta erityisvaltionosuuksin. Erityisvaltionosuuden maksamisen kriteereitä on terveydenhuoltolakiin täsmennetty, minkä lisäksi terveyskeskuskoulutuksen on edelleen oltava yliopiston hyväksymän koulutusohjelman mukaista.

Hammaslääketieteen lisensiaatin tutkinnon tavoitteellinen suorittamisaika pitenee viiteen ja puoleen vuoteen vuodesta 2017 alkaen. Tutkintoon sisällytetään enemmän syventävää käytännön harjoittelua, joka tulisi suorittaa palvelussuhteessa kuntaan tai kuntayhtymään kuten nykyinen lisensiaattitutkinnon jälkeen suoritettu käytännön palvelu. Yliopistot ovat sopineet siirtymävaiheen alkamisesta vuoden 2013 alusta, jonka jälkeen opiskelija voi valita tutkinnon suorittamisen vanhan tai uuden käytännön mukaisesti.

Ennen kuin lääkäri tai hammaslääkäri tarjoaa palveluja itsenäisenä ammatinharjoittajana, hänen on tehtävä aluehallintoviranomaiselle ilmoitus, joka sisältää selvityksen käytännön kokemuksesta.

Hallitus esitti keskiviikkona 6. huhtikuuta asiaa koskevien lakien vahvistamista. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina. Lait tulevat voimaan 1.5.2011. Yliopistolain muutos tulee voimaan 1.8.2011.

Lisätietoja

Lakimies Mari Laurén, p. 09 160 72438
Lääkintöneuvos Taina Autti, p. 09 160 72414
Lääkintöneuvos Anne Nordblad p. 160 73240Muualla palvelussamme

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
 

Tillbaka till toppen