Hoppa till innehåll
Media

Kunnat voivat hakea mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon alueelliseen kokeiluun

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 6.4.2011 11.00
Tiedote -

Kunnat ja kuntayhtymät voivat hakea elokuun 2011 loppuun saakka mukaan kokeiluun, jossa kehitetään sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä. Kokeilun lähtökohta on riittävän suuri kunta tai kuntien muodostama alue, joka vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluista sekä osasta erityistason palveluja yhtenä kokonaisuutena.

Useissa kunnissa toteutetaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen liittyviä uudistuksia. Määräaikaisella kokeilulailla on tarkoitus tukea kuntia ja kuntayhtymiä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen kehittämisessä sekä viestittää palvelurakenteen uudistamisen keskeisistä periaatteista.

Tavoitteena on myös tukea pysyvän sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön laatimista ja kerätä kuntien näkemyksiä lainsäädännön kehittämiseen.

Kokeilussa mukana olevat kunnat saavat kehittämistoimintaan erityistä tukea sosiaali- ja terveysministeriöltä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Ne voivat myös hakea toimintaansa kehittämisrahaa Kaste-ohjelmasta.

Kunnilla on mahdollisuus hyödyntää kotihoitokokeilun mukaista asiakastietojen yhteiskäyttöä sosiaali- ja terveydenhuollossa ilman potilaan suostumusta.

Hallitus esitti sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen kehittämisestä annetun lain vahvistamista keskiviikkona 6. huhtikuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitusvahvistaa laki perjantaina. Määräaikainen kokeilulaki on voimassa vuoden 2014 loppuun.

Sosiaali- ja terveysministeriö on hyväksynyt kokeiluun mukaan jo kolme aluetta, jotka suunnitelmien perusteella täyttävät kokeilun edellyttämät vaatimukset. Ensimmäisessä vaiheessa mukaan on hyväksytty Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote), Kouvolan kaupunki sekä Oulun kaupunki. Kokeiluun haluavat uudet alueet voivat hakea kokeiluun elokuun loppuun mennessä. Kokeilusta kiinnostuneille järjestetään erillinen keskustelutilaisuus sosiaali- ja terveysministeriössä kesäkuun alussa.

Lisätietoja

Hallitusneuvos Päivi Salo, p. 09 160 74130
Neuvotteleva virkamies Kari Haavisto, p. 09 160 74177
Lääkintöneuvos Jukka Mattila, p. 09 160 74194Muualla palvelussamme

Sosiaali- ja terveydenhuollon aluekokeilu 

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma (Kaste)
 

Tillbaka till toppen