Hoppa till innehåll
Media

Kansaneläkeindeksiin sidotut etuudet pysyvät ennallaan vuonna 2010

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 15.9.2009 7.50
Tiedote -

Hallitus esittää, että vuonna 2010 kansaneläkeindeksi säilytettäisiin poikkeuksellisesti vuoden 2009 tasolla. Lakiesityksen tavoitteena on estää kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien alentuminen taloudellisen taantuman aikana. Laki koskisi kansaneläkkeitä ja niitä etuuksia, jotka tarkistetaan kansaneläkeindeksin perusteella tai jotka ovat muuten sidottuja kansaneläkkeen määrään. Tällaisia etuuksia ovat esimerkiksi työttömyyspäiväraha, työmarkkinatuki ja toimeentulotuki.

Kansaneläkeindeksi seuraa elinkustannusindeksiä, jonka Tilastokeskus laskee keskeisten hyödykkeiden hintatietojen perusteella. Kansaneläkkeen määrä tarkistetaan vuosittain ottamalla huomioon edellisen vuoden aikana tapahtunut hintatason muutos. Kansaneläkelaitos vahvistaa seuraavan vuoden indeksin heinä-, elo ja syyskuun elinkustannusindeksin keskiarvon perusteella.

Elinkustannusindeksi on ollut koko alkuvuoden 2009 alemmalla tasolla kuin vuoden 2008 heinä-syyskuun elinkustannusindeksin keskiarvo. Elinkustannusindeksin seuraaminen merkitsisi kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien euromäärien alenemista.

Lakiesitys liittyy valtion vuoden 2009 talousarvioehdotukseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Laki tulisi voimaan 1.1.2010.

Lisätietoja

Vanhempi hallitussihteeri Juha Rossi, puh. 09 160 73866, [email protected]

 Tillbaka till toppen