HIV-infektionerna ökat märkbart i Finland
Antalet hiv-infektioner har ökat märkbart på 2000-talet. Ökningen gäller särskilt de infektioner som överförts via sexuellt umgänge. Situationen bland sprutnarkomaner har däremot lugnat ner sig. Om den nuvarande trenden fortsätter kommer det årliga antalet nya infektioner som överförs via sexuellt umgänge att minst fördubblas till slutet av år 2006 jämfört med situationen för fem år sedan. Ökningen är märkbar även jämfört med situationen för ett år sedan. År 2001 konstaterades 53 fall av hiv-smitta som överförts via sexuellt umgänge då antalet antas öka till över 100 fall i år. Även om behandlingen av hiv-infektioner numera är effektiv, är det dock fråga om en svår sjukdom som på många sätt begränsar livet. Därför borde arbetet för att förebygga hiv vara mera långsiktigt.
Män, hiv och resor
Bland männen har antalet hiv-infektioner som fåtts i samband med resor ökat mest, men även antalet män som smittats i Finland har ökat. Mest har smittan fåtts i Thailand, men de senaste åren har männen blivit hiv-smittade också i Finlands närområden. Medelåldern för de män som konstaterats vara hiv-smittade är rätt så hög, cirka 40 år. Bland kvinnorna ser hiv-infektionerna som överförts via sexuellt umgänge inte ut att ha ökat i samma utsträckning.
Även antalet hiv-infektioner bland homo- och bisexuella män har ökat. Enligt en anonym undersökning som Folkhälsoinstitutet har gjort i år var 4,6 procent av männen i gruppen homo- eller bisexuella män hiv-smittade, vilket är mera än antalet hiv-infektioner bland sprutnarkomaner. En fjärdedel av de män som konstaterades vara hiv-positiva visste inte om att de blivit smittade. Medelåldern vid tidpunkten då infektionen konstateras har stigit; år 2001 var medelåldern 33 år då den år 2005 var 40 år.
Få unga bär på hiv-smitta
I Finland har man bland unga under 25 år konstaterat endast ett litet antal hiv-infektioner som överförts via sexuellt umgänge. Däremot förekommer klamydia och kondyloma allmänt i den här åldersgruppen.
Hiv-epidemin bland sprutnarkomaner lugnat ner sig
Den hiv-epidemi som bröt ut bland spurtnarkomaner år 1998 har man tack vare en effektiv hälsorådgivning för tillfället fått bukt på. Vid rådgivningens mottagningar kan man byta ut begagnade sprutor mot rena engångssprutor. Där erbjuds även hälsovårdstjänster samt handledning och hjälp för att förebygga smittsamma sjukdomar.
Slutsatser
Det är viktigt att satsa på förebyggande arbete både genom information som riktar sig till olika målgrupper och genom att förbättra kunskapen om hiv i allmänhet. Annars finns det risk för flera hundra nya fall årligen. Utöver allmän information behövs det specifik information som riktar sig till de grupper där antalet infektioner har ökat.
Den höjda medelåldern i vissa grupper kan vara ett tecken på att tröskeln för att låta testa sig blivit högre. Användningen av snabbtest borde utvidgas och möjligheterna att ta i bruk test som utförs hemma undersökas. Inom hälsovården kan man testa sig avgiftsfritt, men anonymitet i samband med testet kan i vissa fall vara svårt att genomföra i praktiken. Aids-stödcentralerna erbjuder också avgiftsfria och anonyma hiv-tester.
Ytterligare information:
Medicinalrådet Merja Saarinen, SHM, tfn 09-160 740 30
Laboratoriechef Mika Salminen, Folkhälsoinstitutet, tfn 09-474 484 54