Från och med mars skall vård fås inom utsatt tid
Enligt grundlagen skall det allmänna tillförsäkra var och en tillräckliga hälso- och sjukvårdstjänster samt främja befolkningens hälsa. Som en del av det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet ändras folkhälsolagen och lagen om specialiserad sjukvård från början av mars 2005 så att tiden inom vilken patienten senast skall få vård i icke-brådskande fall skrivs in i lagen. I lagen om patientens ställning och rättigheter fogas en skyldighet att underrätta patienten om tidpunkten för när han eller hon får vård. Om tidpunkten ändras skall patienten informeras om orsaken. Verksamhetsenheten skall också offentliggöra väntetiderna. Regeringen föreslog torsdagen den 16 september att lagen stadfästs. Avsikten är att republikens president stadfäster lagen på fredag.
Från den 1 mars 2005 skall patienten omedelbart kunna få kontakt per telefon med hälsovårdscentralen vardagar under tjänstetid. En bedömning av behovet av icke-brådskande vård av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården, alltså nödvändigtvis inte av en läkare, skall fås inom tre dagar efter det att patienten tagit kontakt, ifall ärendet inte kan skötas som telefonrådgivning. Vård som konstaterats vara medicinskt eller odontologiskt nödvändig skall fås inom en skälig tid, inom primärvården senast inom tre månader efter det att vårdbehovet konstaterats. Denna längsta väntetid på tre månader kan överskridas med högst tre månader inom mun- och tandvården och den specialiserade sjukvården som ges i samband med primärvård, om vården av motiverade skäl kan skjutas upp utan att patientens hälsotillstånd äventyras.
Inom den specialiserade sjukvården skall en bedömning av vårdbehovet fås inom tre veckor efter det att remissen anlänt till verksamhetsenheten inom hälso- och sjukvården, till exempel till sjukhusets poliklinik. Vård som konstaterats vara medicinskt eller odontologiskt nödvändig skall fås inom sex månader från det att vårdbehovet bedömts.
I fråga om psykiatrisk vård för barn och unga gäller de nuvarande bestämmelserna. Barn och unga skall få psykiatrisk vård inom tre månader, om inte medicinska, vårdrelaterade eller andra omständigheter kräver något annat.
Om vård inte kan ges inom de föreskrivna längsta väntetiderna, skall kommunen eller samkommunen ordna vården genom att anskaffa den från andra serviceproducenter utan att klientavgifterna för patienten påverkas. Ansvarsfördelningen mellan samkommunerna och kommunerna förtydligas när det gäller ordandet av vård för patienter som sänts till ett sjukhus i sjukvårdsdistriktet. Alla invånare i sjukvårdsdistriktets medlemskommuner skall ha möjlighet till tjänster enligt samma principer. Det här förbättrar möjligheterna för befolkningen att få vård på lika villkor oberoende av hemkommun.
Lagen ger inte patienten någon subjektiv rätt att få vård. Patienterna kommer inte heller att ha obegränsad rätt att få vilken vård som helst som de önskar, utan behovet av vård skall bedömas av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Patientens möjlighet att få vård skall tryggas när det är fråga om medicinskt eller odontologiskt motiverad vård som bestäms bl.a. utifrån nationella vårdrekommendationer eller på basis av vedertagen vårdpraxis. Med lagändringen vill man öka rättvisan och jämlikheten när det gäller tillgång till vård.
I lagen ingår också en bestämmelse om en plan för undersökning eller vård, vilket stärker ställningen i synnerhet för långtidspatienter och patienter inom medicinsk rehabilitering.
Systemet med specialavgiftsklasser slopas. En särskild specialpoliklinikverksamhet, som kan ordnas vardagar efter klockan 16.00 samt lördagar och söndagar, tas i bruk som en ny verksamhetsform. I samband med den kan högre avgifter än för normal poliklinikverksamhet tas ut hos patienterna.
När riksdagen antog lagen fäste den uppmärksamhet vid den förebyggande verksamheten. Riksdagen förutsätter att regeringen följer hur den nu godkända reformen påverkar primärvården och den preventiva vården i kommunerna och hur kommunerna avsätter resurser för dessa vårdkatergorier efter reformen.
Lagarna träder i kraft den 1 mars 2005. Läkare som har rätt att behandla patienter i specialavgiftsklass bibehåller denna rätt fram till den 29 februari 2008.
Ytterligare information:
Konsultativ tjänsteman Riitta-Maija Jouttimäki, tfn (09) 160 738 06