Finländarna oroliga för problem som förorsakas av penningspel
Nästan två tredjedelar av finländarna tycker att penningspelandet är ett allvarligt problem i Finland. Över hälften anser att spelproblemen har ökat klart under de senaste åren. Det visar en undersökning om finländarnas penningspelande som Taloustutkimus har gjort i månadsskiftet april-maj. Över 5 000 personer intervjuades per telefon för undersökningen, som gjordes på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet.
Kring 38 000 finländare anser att de själva har problem med spelandet och uppskattningsvis 65 000 finländare hör till en riskgrupp.
Av alla 15 år fyllda finländare har cirka 87 procent spelat penningspel åtminstone en gång. Under det senaste året har 73 procent spelat penningspel. Finländarna spelar för det mesta Veikkaus-spelen Lotto, Viking Lotto och Jokeri. De mest populära spelen efter dessa är Veikkaus skraplotter och penningspelautomater.
Spelandet på internet har ökat klart, men är fortfarande ganska obetydligt i jämförelse. Under det senaste året har omkring 125 000 personer spelat nätpoker. Det är 45 000 fler spelare jämfört med år 2006.
Spelmonopol förebygger skadeverkningar av penningspel
Att behålla systemet med ensamrätt i en förändrande internationell verksamhetsmiljö är nödvändigt, enligt utredningen. Över två tredjedelar av dem som svarade tycker att den finländska modellen, där penningspel organiseras av spelbolag som styrs av staten, är ett bra sätt att begränsa skadeverkningarna av penningspelandet.
Informationen om skadeverkningar förorsakade av penningspel är fortfarande ganska knapphändig. En konkret indikator är hög skuldsättning på grund av spelandet, men än så länge syns skuldsättning på grund av spel knappt i statistiken över skulder. En annan problemindikator är antalet personer som söker hjälp på grund av spelproblem. För tillfället söker ganska få hjälp.
Stöd till personer med spelproblem och personer som möter dem
Under den senaste tiden har det gjorts en hel del forskning om penningspel, om problem förorsakade av penningspel och om förebyggande av skadeverkningarna. Stakes har byggt upp ett stödmaterial för bland annat personalen inom social- och hälsovården och andra som via sitt arbete möter personer med spelproblem.
I dag publiceras dessutom en finskspråkig webbtjänst (www.stakes.fi/pelihaitat) där man har samlat material som stöd för vårdarbetet och det förebyggande arbetet. Webbtjänsten riktar sig till personer som möter människor med spelproblem i sitt jobb, men också till beslutsfattare, journalister, studerande och andra som är intresserade av saken. Stakes publicerar dessutom tre finskspråkiga utredningar som anknyter sig till ämnet: ”Katsaus Suomen rahapelijärjestelmään”, ”Kaupassa, kioskilla ja kotikoneella. Rahapelit nuorten elämässä” och ”Ongelmapelaajan läheinen: sairas vai selviytyjä? Selvitys rahapeliongelman vaikutuksista läheisiin”.
Hela undersökningen (Suomalaisten rahapelaaminen 2007) finns på social- och hälsovårdsministeriets webbsida www.stm.fi > Päihdeasiat ja sosiaalinen turvallisuus > Rahapelihaitat (på finska).
För mer information: konsultativ tjänsteman Kari Haavisto, SHM, tfn (09) 160 74177, specialforskare Tuukka Tammi, Stakes, tfn (09) 3967 2022, 050 433 0309