Finland fick igenom en förlängning av dricksvattendirektivets övergångsperiod till 2032
Europeiska kommissionen beslutade att förlänga övergångsperioden för bestämmelserna som gäller vatteninstallationers material. Kopplingsstyckena i finska dricksvattenrör är ofta gjorda av avzinkningshärdiga mässingslegeringar, som från och med 2032 inte längre får användas vid nybyggande. Befintliga vatteninstallationer behöver inte förnyas på grund av bestämmelserna.
EU:s medlemsstater godkände den 15 december dricksvattendirektivets genomförandeakter, som gäller de material som i framtiden får användas vid tillverkning av sådana produkter i vatteninstallationer som kommer i kontakt med vatten. Efter medlemsstaternas godkännande har kommissionen för avsikt att anta rättsakterna senast den 12.1.2024. Finland har aktivt deltagit i beredningen av dricksvattendirektivets genomförandeakter. Statsrådet har gjort ett omfattande gemensamt påverkansarbete.
De mest betydande konsekvenserna för Finland medför rättsaktens så kallade positivlistor, vilka är förteckningar över utgångsämnen, sammansättningar eller beståndsdelar som är tillåtna inom EU och som får användas vid tillverkning av material eller produkter som kommer i kontakt med hushållsvatten eller varmt bruksvatten. Kommissionens rättsakt innebär i praktiken att man från och med 2032 i nya vatteninstallationer vid nybyggnad och reparationsbyggande måste övergå till att enbart använda de i positivlistorna upptagna materialen, vilka är av låg blyhalt eller helt blyfria. Förlängningen av övergångsperioden ger industrin mer tid för material- och produktionsutvecklingen.
I Finland har man i vatteninstallationer i byggnader använt avzinkningshärdiga mässingslegeringar, eftersom de är korrosionsbeständiga och därmed förhindrar vattenläckage. Hushållsvattnet i Finland är mjukare än i övriga Europa, vilket med tanke på vattenkvaliteten också ställer olika tekniska krav på de material som används i vatteninstallationer. Detsamma gäller i Sverige.
Kraven i dricksvattendirektivet gäller hela vattenproduktionskedjan: ända från det område där råvattnet bildas till uttaget från vattentäkten, och vidare vid beredningen och distributionen av vattnet, fram till konsumentens kran. Syftet med direktivet är att se till att vattnet är hälsosamt och rent och att förbättra tillgången till dricksvatten. Det första dricksvattendirektivet antogs i EU år 1998, och en ny version av direktivet trädde i kraft den 12 januari 2021.
Ytterligare upplysningar
Dricksvattendirektivet och allmänt om kvaliteten på dricksvatten:
Jarkko Rapala, konsultativ tjänsteman, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 029 516 3315, [email protected]
Byggprodukter och byggmaterial som kommer i kontakt med dricksvatten:
Kirsi Martinkauppi, regeringsråd, miljöministeriet,tfn 029 525 0177, [email protected]
Pressmeddelande var korrigerad den 15 december klockan 13:04. Man tilsättade information om när kommissionen ska för anta rättsakterna.