Familjevåldet angår alla
År 2004 hade polisen över 70 000 utryckningar till privata hem. Cirka 16 000 av utryckningarna klassades som familjevåld. Men till polisens kännedom kommer endast 10 procent av fallen.
Social- och hälsovårdsministeriet har gett ut en handbok för kommunerna om förebyggande av våld i par- och närrelationer Vem angår våldet? (handböcker 2005:7). I handboken har man samlat erfarenheterna av det projekt som genomfördes åren 2003-2005 och vars syfte var att utveckla handlingsmodeller och handlingsprogram som var lämpliga för det våldsförebyggande arbetet på lokalnivå. Projektet genomfördes i Forssa ekonomiska region, Borgå stad och Vichtis kommun. Handboken är tänkt som en uppmuntran för andra kommuner och i den finns också exempel på hur man kan handla i akutsituationer.
Samarbete och samverkan mellan myndigheter och organisationer är en förutsättning för att våld skall kunna förebyggas. Kommunerna bär ansvar för att våld i par- och närrelationer förebyggs på alla sätt genom att erbjuda ändamålsenlig service och genom att styra samarbetet.
Social- och hälsovårdsministeriet har gjort upp ett handlingsprogram för förebyggande av våld i närrelationer och inom familjen för åren 2004-2007. Syftet med programmet är att förbättra servicen för såväl våldsoffer som förövare. Regionala skillnaderförekommer ännu beträffande tillgång till specialservice. Bland annat finns det inte tillräckligt med skyddshemsplatser jämt fördelat över hela landet. Våldsoffren och de som upplever hot mot våld behöver lätt tillgänglig snabb och förtrolig service. Det behövs också en avgiftsfri telefonrådgivning eller ett rådgivningsställe som fungerar dygnet runt.
Utan grundlig utbildning är det svårt för personalen att identifiera och föra på tal våld i par- och närrelationer. Därför måste den yrkesmässiga kompetensen som behövs för våldsförebyggande arbete stärkas. Inom basservicen kunde frågor om våld ingå i de rutinfrågor som ställs alla. Systemet med socialjour är ett bra sätt att stärka och fördjupa samarbetet mellan polisen och socialväsendet. Socialjourverksamheten kommer att utvidgas att gälla hela landet senast år 2007. Socialjouren arbetar sida vid sida med polisen särskilt när det gäller familjevåldssituationer.
Ytterligare information:
Överinspektör Sari Karhinen, SHM, tfn 09-160 737 75, 050-466 28 54
Ledare för familjerådgivningscentralen Helena Ewalds tfn 050-523 45 63 (Borgå kontaktperson för projektet för att utveckla de kommunala handlingsprogrammen)
Avdelningsskötare Arja Heittola, tfn 03-419 136 66 (Forssaregionens kontaktperson)
Expert i våldsfrågor Petteri Sveins, tfn 050-328 56 95 (Vichtis kontaktperson)