EU:n työsuojelutarkastajat pohtivat terveydenhuollon ammattilaisten ja työsuojeluvalvonnan yhteistyötä
Työympäristöt asettavat nykyisin suuria haasteita niin työsuojeluvalvonnalle kuin työterveydenhuollon ammattilaisillekin. Ongelmat ovat niin monialaisia, ettei tieto voi olla yhden asiantuntijan hallussa, vaan työpaikoilla tarvitaan eri asiantuntijoiden yhteistyötä. Työsuojeluvalvonnan ja terveydenhuollon ammattilaisten, lähinnä työsuojelutarkastajien, lääkäreiden ja psykologien yhteisen osaaminen hyödyntämistä pohditaan Helsingissä maanantaina 23. lokakuuta alkavassa EU:n työsuojelutarkastajien kokouksessa.
EU:n johtavien työsuojelutarkastajien komitea SLIC kokoontuu Helsingissä 23. - 24.10.2006. Kokoukseen osallistuu noin 70 työsuojeluhallintojen johtajaa EU-maista sekä tarkkailijamaista. EU:n johtavien työsuojelutarkastajienkomitean kokous järjestetään aina senhetkisessä EU-puheenjohtajamaassa.
Johtavien työsuojelutarkastajien komitean kokous on kaksipäiväinen. Ensimmäisenä päivänä on Suomen järjestämä teemapäivä, jossa käsitellään terveyden ammattilaisten, kuten lääkäreiden ja psykologien roolia työsuojeluvalvonnassa. Monissa EU-maissa on näitä henkilöitä työsuojelupiirien palveluksessa ja kokemuksista kerrotaan esimerkkejä.
Toisena päivänä on komitean sääntömääräinen kokous, jossa komissio on puheenjohtajana. Johtavien työsuojelutarkastajien komitean tehtävänä on yhtenäistä työsuojeluvalvontaa EU-maissa.Sitä varten se järjestää mm. kampanjoita, tarkastajanvaihtoa sekä työsuojeluhallintojen arviointeja.
Työsuojeluvalvonnassa tarvitaan usean erikoisalan osaamista
Alustuksissa käsitellään käytännön sovellutuksia, miten terveydenhuollon ammattilaisten ja työsuojeluvalvonnan yhteistyö on järjestetty eri EU-maissa. Työperäisten sairauksien ehkäisyä käsitellään seikkaperäisesti, koska se on oleellinen osa työsuojelua. Tämän päivän työpaikkojen työsuojelu on niin haastavaa, että kokonaiskuvan muodostamiseen tarvitaan useamman erikoisalan osaamista. Koska työpaikat ovat hyvin erilaisia, jokaista työpaikkaa varten on erikseen mietittävä, millaista työsuojeluhenkilöstön ja terveydenhuollon ammattihenkilöstön erityisosaamista tarvitaan juuri kyseisellä työpaikalla.
Joidenkin maiden työsuojeluvalvonnassa terveydenhuollon ammattilaiset ovat aktiivisesti mukana. Toisissa maissa taas he ovat taustalla. Ongelmana on myös se, että työsuojelutarkastajat ovat yleensä valtion virkamiehiä, kun taas työterveyshuollon henkilöstö on yksityisen terveydenhuollon palveluksessa. Samat terveysongelmat ovat haasteena sekä terveydenhuollossa että työsuojelussa. Tällaisia haasteita ovat esim. työperäisten sairauksien ehkäisy ja se, että ne löydetään mahdollisimman varhain. Lääketiede on varsin edistynyt, kun on kyse työperäisten sairauksien toteamisesta. Mutta lääkäreiden on huomattavasti vaikeampi todeta liiallisia paineita tai rasitusta, olivatpa ne sitten fyysisiä tai psyykkisiä haittoja. Parasta ehkäisyä on se, että ergonomi arvioi työn rasittavuutta.
Lisätietoja antavat: lääkintöneuvos Heikki Savolainen puh. gsm tai (09) 160 72485, valvontajohtaja Jaakko Itäkannas, puh. 040 758 1105 ja tarkastaja Hannele Jurvelius, puh. (09) 160 72555.