EU-ministrarna diskuterar psykisk hälsa och digitalisering i arbetslivet
EU-ländernas arbets- och socialministrar sammanträder i Luxemburg måndagen den 9 oktober 2023. Ministrarna ska bland annat försöka godkänna slutsatser om psykisk hälsa och osäkra anställningar. Det strävas också efter att nå en politisk överenskommelse om rådets rekommendation om att utarbeta ramvillkor för den sociala ekonomin.
Finland företräds vid mötet av ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.
Slutsatserna om psykisk hälsa och osäkra anställningar gäller de psykosociala riskerna på arbetsplatsen, speciellt med beaktande av digitalisering och nya anställningsformer. Finland har varit aktivt i frågan och kan godkänna slutsatserna.
”Att främja psykisk hälsa på arbetsplatserna är viktigt både ur en mänsklig och ekonomisk synvinkel. EU:s slutsatser konkretiserar hur man i arbetslivet kan stödja den psykiska hälsan, förebygga psykiska problem och minska frånvaron som beror på dessa”, säger ministern för social tygghet Sanni Grahn-Laasonen.
Därtill vill man nå en politisk överenskommelse om rådets rekommendation om utarbetande av ramvillkor för den sociala ekonomin. Rekommendationen syftar till att erkänna den sociala ekonomins roll för tillträde till arbetsmarknaden och social inkludering, stödja sociala företag och underlätta deras tillgång till finansiering. Med social ekonomi avses privata aktörer, t.ex. andelslag, ömsesidiga bolag, föreningar, stiftelser och sociala företag, som i sin verksamhet prioriterar ett syfte som hänför sig till människor, samhället eller miljön. Aktörer inom den sociala ekonomin till exempel återinvesterar största delen av sina vinster och överskott i objekt som är avsedda för deras ändamål. Finland har deltagit aktivt i förhandlingarna och kan godkänna rekommendationen.
Diskussion om bland annat digitalisering, sysselsättning och arbetstid
Rådet planerar att godkänna huvudbudskapen om sysselsättningsrelaterade och sociala utmaningar från sysselsättningskommittén och kommittén för socialt skydd. Ministrarna kommer också att uppmanas att anta 2023 års sysselsättningsriktlinjer för medlemsländerna. Finland kan anta de nämnda dokumenten.
I samband med detta ska ministrarna också diskutera effekterna av ny teknik på sysselsättning, kompetens, arbetstagares rättigheter, arbetsmarknadsrelationer och sociala rättigheter och vilka initiativ EU kan ta i dessa frågor.
Under lunchmötet diskuterar ministrarna om arbetstid och nationella erfarenheter av flexibel arbetstid eller lösningar för förkortad arbetstid. Också EU:s roll i detta behandlas.
Utöver dessa frågor ska ministrarna diskutera systemen för socialt skydd. Diskussionen gäller till exempel utnyttjandet av digitalisering i utvecklingen av systemen för social trygghet och informationsutbytet i anslutning till dem.
Rådet ska också godkänna slutsatser om socialt skydd för egenföretagare. Dessa hänför sig till de rekommendationer som antogs 2019. Rådet ska dessutom godkänna slutsatser om åtgärder för att säkerställa lika tillgång för romer till lämpligt boende. Finland kan godkänna slutsatserna.
Mer information:
Niilo Heinonen, specialmedarbetare för ministern för social trygghet, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 603
Jenni Heikka, arbetsministerns tjänstemannasekreterare, arbets- och näringsministeriet, tfn 0295 047 163
Pasi Korhonen, direktör för internationella ärenden, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295163175
Satu Leino, konsultativ tjänsteman, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 498
E-postadresser: [email protected]