Hoppa till innehåll
Media

Esitys lääkekorvausten alkuomavastuusta lausunnoille

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 6.11.2014 15.35
Tiedote -

Lääkekorvausten maksu alkaisi jatkossa vasta, kun potilaan reseptilääkekustannukset ylittävät 45 euroa kalenterivuonna. Tämä alkuomavastuu ei koskisi alle 18-vuotiaita. Sosiaali- ja terveyspoliittinen ministeriryhmä käsitteli lääkekorvausjärjestelmän uudistamista koskevaa esitysluonnosta tänään. Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti esityksen lausuntokierrokselle, joka päättyy 20.11. 

Lääkkeiden peruskorvausta nostettaisiin nykyisestä 35:stä 40 prosenttiin. Peruskorvauksen nostaminen lieventäisi alkuomavastuun vaikutuksia niillä ihmisillä, joiden lääkeostot ylittävät alkuomavastuun mutta jäävät alle lääkeostojen vuotuisen omavastuukaton (lääkekatto). Myös alkuomavastuu kerryttäisi lääkekattoa.

Jatkossa vähäisiä ja satunnaisia lääkekustannuksia ei korvattaisi, vaan lääkekorvaukset kohdennettaisiin erityisesti paljon lääkkeistään maksaville ihmisille. Lääkekorvauksia kohdennettaisiin erityisesti paljon lääkkeistään maksaville ihmisille. Puolella lääkkeiden käyttäjistä alkuomavastuusta johtuva muutos lääkekustannuksissa (nousu tai väheneminen) olisi korkeintaan kymmenen euroa vuodessa.

Valtion säästötavoitteen toteuttamiseksi esitysluonnos sisältää myös lääkkeiden hinnoittelua ja apteekkien hintaneuvontaa koskevia muutoksia. Apteekilla olisi jatkossa aiempaa selkeämpi velvollisuus kertoa asiakkaalle edullisimmasta reseptilääkkeestä. Myös viitehintajärjestelmään kuuluvien lääkkeiden hinnoittelua uudistettaisiin. Nämä toimet lisäisivät kilpailua lääkemarkkinoilla, jolloin lääkkeiden alentuneista hinnoista hyötyisivät myös potilaat.

Lääkekorvaustyöryhmä ehdotti viime vuonna alkuomavastuun käyttöönottoa. Sosiaali- ja terveyspoliittinen ministeriryhmä linjasi helmikuussa lääkekorvausuudistuksen suuntaviivat. Sen jälkeen hallitus päätti kehysriihessään lääkekorvausten 26 miljoonan euron lisäsäästöistä. Jo aiemmin lausunnoilla ollutta esitystä on sen vuoksi muutettu, ja esitys lähetetään uudestaan lausuntokierrokselle.  Hallituksen esitys on tarkoitus antaa syyskaudella, ja uudistus tulisi voimaan vuoden 2016 alusta.

Lisätietojaneuvotteleva virkamies Kirsi Päivänsalo, p. 02951 63195, [email protected]
ylijohtaja Outi Antila, p. 050 5271011, [email protected]
Liitteet

Lääkekorvausuudistus kuvana (pdf, 38 kB )


Muualla palvelussamme

Lääkekorvausjärjestelmän uudistaminen

 

Tillbaka till toppen