Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Elinaikakerroin vahvistettu vuodelle 2013

Social- och hälsovårdsministeriet
15.11.2012 9.17
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti tänään 15. marraskuuta elinaikakertoimen vuodelle 2013. Elinaikakerroin on 0,97914.

Nyt vahvistettu elinaikakerroin pienentää vuonna 1951 syntyneiden vuonna 2013 tai sen jälkeen alkavia työeläkelain mukaisia vanhuuseläkkeitä noin kaksi prosenttia. Elinaikakerroin pienentää myös vuonna 2013 myönnettäviä työeläkelakien mukaisia työkyvyttömyyseläkkeitä lukuun ottamatta niihin sisältyvää tulevan ajan eläkkeen osuutta, johon elinaikakerrointa ei sovelleta. Lisäksi elinaikakerroin vaikuttaa ensi vuonna myönnettäviin työeläkelakien mukaisiin perhe-eläkkeisiin ja luopumistukiin.

Elinaikakertoimen tarkoituksena on sopeuttaa alkavien työeläkkeiden tasoa ja eläkemenoa sen mukaan, miten odotettavissa oleva keskimääräinen elinikä muuttuu. Jos keskimääräinen elinikä jatkaa nousuaan, elinaikakerroin pienentää kuukausieläkkeitä.

Elinaikakerrointa sovellettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010. Tavoitteena on, että työntekijät korvaisivat elinaikakertoimen eläkettä pienentävää vaikutusta olemalla työelämässä nykyistä pidempään. 

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Maritta Hirvi, p. 02951 63184, [email protected]Muualla palvelussamme

Sosiaaliturvaetuuksien indeksit ja elinaikakerroin 

Tillbaka till toppen