Hoppa till innehåll
Media

Eläkkeet ja muut etuudet nousevat 0,4 prosenttia ensi vuonna

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 6.11.2014 13.26
Tiedote -

Hallituksen keväällä tekemän kehyspäätöksen mukaisesti työeläke- ja kansaneläkeindekseihin tehdään 0,4 prosentin tarkistus vuoden 2015 alusta. Indeksitarkistuksen johdosta työeläkkeet, kansaneläkkeet sekä muut näihin indekseihin sidotut etuudet nousevat ensi vuonna 0,4 prosenttia. Ilman hallituksen säästöpäätöstä indeksikorotus olisi ollut ensi vuonna 1,1 prosenttia.

Työeläkeindeksiin sidottuja etuuksia ovat työeläkkeen lisäksi esimerkiksi työeläkelakien mukaiset perhe-eläkkeet, luopumiseläkkeet ja luopumistuet, eräät kuntoutusetuudet ja tapaturmavakuutuslain mukaiset korvaukset. Kansaneläkeindeksiin puolestaan on sidottu esimerkiksi takuueläke, työttömyysturvan peruspäiväraha ja työmarkkinatuki, vammaisetuudet, opintoraha sekä rintamalisät.

Myös toimeentulotuen perusosa on sidottu kansaneläkeindeksiin, mutta toimeentulotuki nousee kuitenkin ensi vuonna täysimääräisesti.

Etuuksien 0,4 prosentin korotus vastaa työmarkkinakeskusjärjestöjen työllisyys- ja kasvusopimuksessa syksyllä 2013 sopimaa palkankorotusten tasoa. Tavallista pienemmän indeksikorotuksen johdosta etuusmenoja säästyy yhteensä 230 miljoonaa euroa.

Alennetut indeksikorotukset ovat myös vuoden 2016 työeläke- ja kansaneläkeindeksien laskennan pohjana, joten alennettujen indeksikorotusten vaikutus jää pysyväksi.

Hallitus esitti asiaa koskevien lakien vahvistamista torstaina 6. marraskuuta. Tasavallan presidentinon tarkoitus vahvistaa lait perjantaina, ja ne tulevat voimaan 1.1.2015.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Pasi Pajula, p. 02951 63479, [email protected]Muualla palvelussamme

Eläketurva Sosiaaliturvaetuuksien indeksit ja elinaikakerroin

Tillbaka till toppen