Det behövs ingen lag om icke-medicinsk omskärelse av pojkar
Tidvis diskuteras det om att reglera genom lag om icke-medicinsk omskärelse av pojkar. Social- och hälsovårdsministeriet tycker att det inte finns behov att stifta någon speciallag. Behovet av eventuella nya rekommendationer och kommunanvisningar utvärderas redan under hösten i regeringens invandrarpolitiska ministergrupp.
Det finns inga statistika uppgifter om icke-medicinsk omskärelse av pojkar. Det uppskattas att det utförs cirka 200 operationer per år i Finland . Då är det fråga om en operation som är en del av de kulturella eller religiösa traditionerna inom judendomen och islam.
Det är tillåtet att utföra omskärelse på vårdnadshavarnas begäran och i lämpliga medicinska förhållanden
Högsta domstolen har år 2008 i ett förhandsbeslut konstaterat att en icke-medicinsk omskärelse inte var en rättstridig handling eftersom den utfördes på religiösa och sociala grunder på vårdnadshavarens begäran och i trygga förhållanden. Högsta domstolens avgörande gav svar till de viktigaste öppna rättsliga frågorna.
En arbetsgrupp vid social- och hälsovårdsministeriet föreslog år 2003 att operationerna tillåts under vissa förutsättningar som anges i lag. Avsikten med förslaget var att säkerställa att operationerna är trygga och att både barnets och vårdnadshavarnas rättigheter förverkligas. Efter högsta domstolens förhandsbeslut utvärderade man situationen på nytt och konstaterade att det inte finns behov att stifta en lag om omskärelse.
I Sverige finns det lagstiftning om icke-medicinsk omskärelse av pojkar
Veterligen har inget land förbjudit icke-medicinsk omskärelse av pojkar. I Sverige har det föreskrivits genom lag om detta. Avsikten med den svenska lagen är att minska antalet icke-medicinska omskärelser av pojkar och säkerställa trygga operationer inom den offentliga hälso- och sjukvården. Enligt befintlig information har Sverige inte lyckats nå dessa mål genom lagen.
Ytterligare uppgifter
Regeringsråd Päivi Kaartamo, tfn 09 160 74353
Direktör Eija Koivuranta, tfn 09 160 74350
Socialråd Viveca Arrhenius, tfn 09 160 73771