Borgå sjukhus och Landskapsförbundet Folkhälsan i Nyland premierades
Vid det seminarium som hölls i samband med den regionala rundan för främjandet av hälsan den 14 februari i Borgå tilldelades Borgå sjukhus och Landskapsförbundet Folkhälsan i Nyland pris som erkänsla för det lokala arbetet för hälsofrämjande. Priserna överlämnades till biträdande avdelningsskötare Ilona Halme från Borgå sjukhus samt projektledare Elisabeth Morberg och verksamhetsledare Samuel Reuter från Landskapsförbundet Folkhälsan i Nyland av överläkare Eero Lahtinen.
Sexualterapi vid Borgå sjukhus
Borgå sjukhus utför ett betydelsefullt arbete för att främja befolkningens sexuella hälsa. Sexualrådgivning är en del av sjukhusets normala rådgivningsverksamhet. Sexualterapi anses främja den sexuella hälsan på samma sätt som fysioterapin främjar den fysiska funktionsförmågan och välbefinnandet och näringsterapin främjar hälsan. Sexualterapi tillhandahålls vid den gynekologiska polikliniken. Verksamheten består förutom av patientarbete av utbildning för personalen och av sexualfostran, som också ges utanför sjukhuset.
Sexualterapin startade 1998 vid Borgå sjukhus i samband med ett projekt föratt utveckla sjukskötare Ilona Halmes eget arbete. Syftet med projektet har varit att erbjuda sexualrådgivning som en naturlig del av vården och som en möjlighet att få hjälp och råd av en sakkunnig.
Frågor i anslutning till sexualiteten kommer fram förutom inom gynekologin också inom övriga specialiteter. Såväl läkemedel, kirurgiska ingrepp, psykiska sjukdomar som ämnesomsättningen kan förorsaka sexuella förändringar.
Samarbete för att förhindra olyckor
Landskapsföreningen Folkhälsan i Nyland påbörjade år 2004 ett treårigt projekt Tvärsäkert på Sydspetsen. Målgruppen för projektet är barn under skolåldern och de som arbetar med barn och barnfamiljer, skolbarn och skolpersonal samt de äldre och äldrevårdspersonalen. Projektet siktar främst på att förebygga hem- och fritidsolyckor.
Olycksfallsstatistiken är i Finland betydligt dystrare än i de övriga nordiska länderna. Förutom mänskligt lidande förorsakar olycksfallen avsevärda ekonomiska förluster för samhället. Flera studier har visat att målmedvetet preventivt arbete för att förebygga olycksfall ger relativt snabbt resultat i form av färre skador, minskat lidande och lägre kostnader för kommunen och samhället. Projektets mål är därför att via samarbete mellan sydspetsens kommuner (Hangö, Ekenäs, Karis, Pojo, Ingå och Sjundeå) och tredje sektorn utarbeta strategier och handlingsplaner för att minska olycksfallen inom området.
Inom projektet har man systematiskt utarbetat handlingsplaner för olika åldersgrupper. Man har också bildat ett nätverk bestående av personer från olika kommunala sektorer för det olycksfallsförebyggande arbetet. Ett långsiktigt mål har varit att inspirera kommunerna på sydspetsen att utarbeta så täckande skadepreventionsprogram att de kan ansöka om medlemskap i WHO:s nätverk Safe communities.
Bakgrund
I samband medden regionala rundan för främjandet av hälsan delar social- och hälsovårdsministeriet, Centret för hälsofrämjande, Stakes, Folkhälsoinstitutet, Finlands Kommunförbund och Arbetshälsoinstitutet tillsammans ut pris som erkänsla för det lokala arbetet för hälsofrämjande. Särskild vikt läggs vid att verksamheten/programmet/projektet genomförs som ett mångsektoriellt och multiprofessionellt samarbete och på att de uppställda målen nås.
Ytterligare information:
Biträdande informationschef Tarja Tamminen, SHM, tfn 050 307 02 56 (den regionala rundan)
Biträdande avdelningsskötare Ilona Halme, Borgå sjukhus, tfn 019-584 25 45, 050 835 68 22 (sexualterapi vid Borgå sjukhus)
Projektledare Elisabeth Morberg, Folkhälsan, tfn 0400 768 386, www.folkhalsan.fi/olycksfall (projektet Tvärsäkert på Sydspetsen)