Lagstadgat fartygsapotek ska säkerställa första hjälpen ochsjukvård ombord
Fartyg, livbåtar och räddningsflottar ska i fortsättningen ha ett fartygsapotek som innehåller de läkemedel och den behandlingsutrustning som behövs för att man ska kunna ge första hjälpen och sjukvård ombord. Regeringen föreslog den 7 maj att lagen ska stadfästas. Syftet med lagen är att säkerställa att fartygspersonalen vid behov får adekvat första hjälpen och sjukvård vid sjukdoms- eller olycksfall.
Lagen gäller, med vissa undantag, alla finska fartyg som har fartygspersonal. Med fartygspersonal avses personer som är anställda i arbetsavtalsförhållande eller i övrigt verkar eller arbetar ombord på ett fartyg.
Fartygen delas in i klasserna A, B, C och D enligt avståndet mellan den trafikerade rutten och närmaste hamn med tillräcklig medicinsk utrustning. Fartygsapotekets innehåll bestäms enligt fartygsklassen och antalet personer i fartygspersonalen.
Redaren ska se till att såväl fartyget som fartygets livbåtar och räddningsflottar är försedda med lagstadgade läkemedel och behandlingsutrustning. Med redare avses den som äger eller hyr hela fartyget eller någon annan som utövar faktisk beslutanderätt på fartyget.
Trafiksäkerhetsverket, arbetarskyddsmyndigheterna och tillsynsmyndigheterna för hälso- och sjukvården utövar tillsyn över att lagen följs. Lagen baserar sig på Internationella arbetsorganisationens konvention om arbete till sjöss och på rådets direktiv om minimikrav avseende säkerhet och hälsa för förbättrad medicinsk behandling ombord på fartyg.
Genom lagen upphävs Sjöfartsverkets föreskrift om fartygsapotek som hittills har tillämpats.
Mer detaljerade bestämmelser om fartygsapotekens innehåll utfärdas genom förordning av social- och hälsovårdsministeriet. Förordningen träder i kraft samtidigt som lagen, dvs. den 15 maj.
Mer informationLiisa Katajamäki, regeringsråd, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 329, [email protected]
Markku Vanhanen, specialsakkunnig, Trafi, tfn 0295 347 001, [email protected]
På vår webbplats
Läkemedelsförsörjning