Hoppa till innehåll
Media

Alkoholimainontaa rajoitetaan

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 27.2.2014 11.34
Tiedote -

Alkoholimainontaa rajoitetaan lasten ja nuorten suojelemiseksi. Tarkoituksena on vähentää niitä tilanteita, joissa lapset ja nuoret altistuvat alkoholimainonnalle.

Hallitus esitti alkoholilain muutoksen vahvistamista torstaina 27. helmikuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina.

Lakiuudistuksen myötä mietojen alkoholijuomien mainonta kielletään yleisillä paikoilla, kuten bussipysäkeillä, liikennevälineissä ja mainostauluilla. Poikkeuksena alkoholimainontaa saa kuitenkin harjoittaa yleisötilaisuuksissa, kuten urheilutapahtumissa ja konserteissa. Mainonta on nykyiseen tapaan sallittua myös ulkomaanliikenteen aluksilla ja alkoholijuomien anniskelu- ja myyntipaikoissa.  Anniskelu- ja myyntipaikkojen ulkopuolella saa jatkossa mainostaa alkoholijuomien nimiä ja hintoja.

Nykyinen alkoholin televisiomainontaa koskeva kello 21:n aikaraja myös nostetaan kello 22:een saakka. Jatkossa sama aikarajoitus koskee myös radiomainontaa.

Jatkossa kiellettyä on myös mietojen alkoholijuomien mainonta, jossa kuluttajat osallistuvat peliin, arpajaisiin tai kilpailuun. Myöskään kuluttajien itsensä tuottamaa tai jakamaa sisältöä, kuten kirjoituksia, valokuvia, videoklippejä tai mainosfilmejä, ei saa käyttää mainonnassa. Tämä vaikuttaa alkoholin mainostamiseen sosiaalisessa mediassa, mutta ei koske kansalaisten omaa viestintää. 

Väkevien alkoholijuomien mainonta säilyy jatkossakin kiellettynä. Nykyisen alkoholilain mukaan väkevät alkoholijuomat voidaan esittää vain painetussa hinnastossa.  Jatkossa vähittäismyyntihinnastot (Alko, lento- ja laivayhtiöt) voidaan julkaista myös internetissä.

Alkoholimainontaa koskevan laki tulee voimaan 1. tammikuuta 2015. Vähittäismyyntihinnastot voidaan kuitenkin julkaista internetissä jo 1.4.2014 alkaen.

Tutkimusten mukaan alkoholimainonta aikaistaa lasten alkoholinkäytön aloittamista sekä lisää nuorten alkoholinkäyttöä ja humalajuomista. Alaikäisten alkoholinkäyttö myös lisää väkivalta- ja tapaturmariskejä, vahingoittaa nuoren kehitystä ja ennustaa riippuvuutta ja haittoja aikuisena. Alkoholipolitiikan tavoitteena on suojella erityisesti lapsia ja nuoria alkoholin aiheuttamilta haitoilta.

Lisätietoja

hallitusneuvos Ismo Tuominen, p. 0295 163 341Muualla palvelussamme

Alkoholimainonnan rajoittaminen
Alkoholipolitiikka

Tillbaka till toppen