Vanhempainvapaatyöryhmä
STM084:00/2009 Projekt
Hallituksen politiikkariihen 24.2.2009 kannanoton mukaan työryhmän tehtävänä on selvittää vanhempainvapaajärjestelmän laajempaa uudistamista tavoitteena vanhemmuuden tukeminen, isien kannustaminen nykyistä enemmän perhevapaiden pitoon sekä vanhemmuudesta työnantajille aiheutuvien kustannusten korvaamisen parantaminen.
Selvitystyössä työryhmän on otettava huomioon hallitusohjelman tavoitteet vanhemmuudesta työnantajalle aiheutuvien kustannusten korvaamisen parantamisesta, kustannusten tasapuolisemmasta jakamisesta mies- ja naisvaltaisten alojen työnantajien kesken ja yhteiskunnan rahoitusosuuden lisäämisestä. Selvitystyön lähtökohtana tulee olla myös perheen ja työn nykyistä parempi yhteensovittaminen, vanhemmuuden tukeminen ja lasten hyvinvoinnin edistäminen. Lisäksi on otettava huomioon uusin tutkimustieto lasten hyvinvoinnista ja kansainvälisestä kehityksestä sekä isäkiintiöiden vaikutuksesta vanhempainvapaiden pitämiseen ja äitien pitämien perhevapaiden vaikutuksista naisten ...
Projektets basuppgifter Avslutat
Projektets nummer STM084:00/2009
Ärendenummer
Projektets arrangör social- och hälsovårdsministeriet
Mandattid 1.9.2009 – 28.2.2011
Datum för tillsättande 27.8.2009
Mål och resultat
Työryhmän tavoitteena on selvittää vanhempainvapaajärjestelmän laajemman uudistamisen mahdollisuudet ja tehdä selvityksen perusteella ehdotukset uudistuksen toteuttamiseksi.
Utgångspunkter
Vanhempainvapaajärjestelmää on kehitetty viime vuosina pääasiassa molempien vanhempien eli naisten ja miesten tasa-arvon parantamisen näkökulmasta. Vuoden 2007 alussa voimaan tulleen perhevapaauudistuksen tavoitteena oli parantaa naisten työmarkkina-asemaa tasaamalla työnantajille perhevapaista aiheutuvia kustannuksia sekä kannustaa isiä käyttämään enemmän vanhempainvapaata. Uudistuksessa korotettiin sekä äidille että isälle vanhempainvapaan ajalta maksettavaa vanhempainrahaa. Samalla myös äitiysrahan määrä nousi. Uudistuksen myötä vanhemmat voivat sopia isän pitämän isäkuukauden ajoittamisesta entistä joustavammin. Lisäksi perhevapaiden aikana kertyvien vuosilomien työnantajalle aiheuttamien kustannusten kompensaatiota korotettiin kattamaan palkan lisäksi lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut.
Suomessa syntyy vuosittain noin 60 000 lasta. Isyysrahan saajia oli 49 163 vuonna 2008. Tähän nähden isäkuukauden etuuksia saaneita oli huomattavasti vähemmän. Vuonna 2008 isäkuukautta käytti 8 932 isää. Isien osuus kaikista käytetyistä vanhempainrahapäivistä oli 6,6 %.
Pääministeri Matti Vanhasen II hallituksen hallitusohjelman mukaan isyysvapaata pidennetään kahdella viikolla. Uudistus toteutetaan vuoden 2010 budjetissa. Vaalikauden aikana selvitetään lisäksi vanhempainvapaajärjestelmien laajemman uudistamisen mahdollisuus. Jotta naisten tosiasiallinen tasa-arvo työelämässä toteutuisi, korvataan työntekijän vanhemmuudesta työnantajalle aiheutuvat kustannukset nykyistä paremmin. Perhevapaista aiheutuvat kustannukset jaetaan nykyistä tasapuolisemmin mies- ja naisvaltaisten alojen työnantajien kesken sekä yhteiskunnan rahoitusosuutta lisätään.
Hallituksen vuosia 20082011 koskevan tasa-arvo-ohjelman mukaan vanhempainvapaiden epätasainen jakautuminen on ongelmallista muun muassa naisten työmarkkina-aseman ja lasten ja isien välisen suhteen, hoivavastuun jakamisen ja naisten palkkakehityksen kannalta. Hallitusohjelman mukainen vanhempainvapaajärjestelmän laajempi arviointi ja uudistaminen on tältäkin kannalta tarpeen. Myös hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen yhteisen samapalkkaisuusohjelman yhtenä tavoitteena on, että perhevapaitten käyttö ja perhevelvoitteiden hoito jakautuu tasapuolisesti vanhempien kesken.
Vanhempainvapaajärjestelmän uudistamista koskevassa selvityksessä tulee olla myös tasa-arvonäkökulma mukana. Uudistuksen tavoitteena tulee olla isien kannustaminen nykyistä enemmän perhevapaiden pitoon sekä perhevapaista aiheutuvien työnantajakustannusten nykyistä tasaisempi jakautuminen nais- ja miesvaltaisten alojen työnantajien kesken.
Työelämän tasa-arvon tavoitteiden ohella perhevapaajärjestelmän kehittämisessä on otettava huomioon sen kytkeytyminen keskeisesti muihin pienten lasten hoitojärjestelyihin ja -tukiin. Näitä ovat julkiset ja yksityiset päivähoidon ja varhaiskasvatuksen palvelut sekä pienten lasten kotihoidon tuki ja osittainen hoitovapaa ja -raha.
Lisäksi verotuksen kotitalousvähennyksessä on voinut kasvavassa määrin 2000-luvulla vähentää lapsen hoidosta aiheutuneita palkkakustannuksia. Järjestelyillä on haluttu tukea vanhempien valinnanvapautta pienten lasten hoidon järjestämisessä. Osittaista hoitovapaata käytetään kuitenkin verrattain vähän. Käyttäjät painottuvat pienten koululaisten vanhempiin.
Pienten lasten hoitojärjestelyihin liittyen on sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämänä ja hallitusohjelmaan perustuen meneillään myös muuta samanaikaista uudistustyötä. Varhaiskasvatuksen neuvottelukunta laatii parhaillaan ehdotusta päivähoitolainsäädännön uudistamiseksi. Lisäksi Sosiaaliturvan uudistamiskomitea laatii vuoden 2009 loppuun mennessä ehdotuksen sosiaaliturvan uudistamiseksi. Komitea on arvioinut muun muassa pienten lasten kotihoidon tuen tasoon liittyviä kysymyksiä.
Perhevapaajärjestelmä on myös osa yleistä lasten hyvinvoinnin tukea. Pienten lasten varhaisia elinvuosia koskeva tutkimustieto on viime vuosina lisääntynyt voimakkaasti. Käytössä on myös tuoreita kansainvälisiä vertailuja pienten lasten varhaiskasvatuksen järjestelyistä vanhempainvapaat mukaan lukien.
Vanhempainvapaajärjestelmän laajemmassa uudistamisessa on edellä mainituista syistä otettava huomioon sen kytkeytyminen osaksi pienten lasten hoitojärjestelmää. Tältä kannalta uudistamisessa on otettava huomioon vanhemmuuden tukemisen ja lasten hyvinvoinnin tavoitteet uusimman tutkimustiedon valossa.
Yllämainittujen tavoitteiden lisäksi uudistamisen on edistettävä perheen ja työn yhteensovittamista sekä vanhempien valinnanmahdollisuuksia.
Publikationer och rapporter
Vanhempainvapatyöryhmän muistio
Sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisunumero: 2011:12; Julkaisuvuosi: 2011; WWW-osoite: http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=2872962&name=DLFE-15201.pdf;
Tillsättande och organisering
Jatkoaikapäätös; työryhmän määräajan pidentäminen 28.2.2011 saakka
10.12.2010 Sosiaali- ja terveysministeriö
Jatkoaikaesitys helmikuun loppuun 2011
2.12.2010 Vanhempainvapaatyöryhmä
Jäsenmuutospäätös; STM on myöntänyt Tuomas Sukselaiselle eron jäsenyydestä ja nimittänyt hänen tilalleen Jouko Narikan.
23.6.2010 Sosiaali- ja terveysministeriö
Jäsenmuutosesitys; Tuomas Sukselaisen tilalle Jouko Narikka
10.6.2010 Valtiovarainministeriö
Työryhmän jäsenen vaihdos
25.5.2010 Sosiaali- ja terveysministeriö
Jäsenmuutospäätös; ero Antti Neimalalle / Outi Tähtinen tilalle
25.5.2010 Sosiaali- ja terveysministeriö
Jäsenmuutosesitys; Antti Neimalan tilalle Outi Tähtinen ja varaj. Rauno Vanhanen
6.5.2010 Suomen Yrittäjät
Jäsenmuutospäätös; Vesa Rantahalvarin tilalle Anu Sajavaara 1.2.2010 alk.
29.1.2010 Sosiaali- ja terveysministeriö
Jäsenmuutosesitys; Vesa Rantahalvarin tilalle Anu Sajavaara
27.1.2010 Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Asettamispäätös Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik PDF
27.8.2009 Sosiaali- ja terveysministeriö
Övriga dokument och promemorior
Pauliina Hirsimäki ensisijaisesti ja Timo von Boehm toissijaisesti
14.8.2009 Suomen Evankelis-Luterilainen kirkkko
Jäsenesitys; Tarja Kröger
14.8.2009 Työ- ja elinkeinoministeriö
Jäsenesitys; ei nimeä edustajaa
13.8.2009 STM / ESY
Jäsenesitys; Anja Lahermaa
12.8.2009 STTK
Jäsenesitys; Heidi Hautala / Hannele Varsa
Tasa-arvoasiain neuvottelukunta TANE
Jäsenesitys; Georg Henrik Wrede
10.8.2009 Opetusministeriö
Jäsenesitys; Outi Tähtinen / Antti Neimala
10.8.2009 Suomen Yrittäjät
Jäsenesitys; Rauno Vanhanen
10.8.2009 Työ- ja elinkeinoministeriö
Jäsenesitys; Tuomas Sukselainen
7.8.2009 Valtiovarainministeriö
Jäsenesitys; Paula Ilveskivi
7.8.2009 AKAVA ry
Jäsenesitys; Anne Kiiski
5.8.2009 Kunnallinen työmarkkinalaitos
Jäsenesitys; Suvi Onninen
5.8.2009 Kansaneläkelaitos
Jäsenesitys: Hanna Markkula-Kivisilta
4.8.2009 Pelastakaa Lapset ry
Jäsenesitys: Vesa Rantahalvari ja Katja Leppänen
3.8.2009 Elinkeinoelämän keskusliitto
Jäsenesitys; Pilvi Pellikka
27.7.2009 Valtiovarainministeriö
Jäsenesitys: Katja Veirto
27.7.2009 SAK
Jäsenesitys; Helena Hiila tai Osmo Kontula
9.7.2009 Väestöliitto
Jäsenesityspyyntö (Pekka Humalto/VAO)
26.6.2009 Sosiaali- ja terveysministeriö
Lagberedning och utveckling i statsrådet
Ministerierna genomför regeringsprogrammet, bereder lagar och andra författningar samt genomför reformer i olika projekt, arbetsgrupper och organ.
Alla ministeriers projekt hittas på statsrådets webbplats valtioneuvosto.fi/sv/projekt Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik