Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte

I korthet

  • Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte främjar arbetslösa personers arbets- och funktionsförmåga och livskompetens och förebygger marginalisering.
  • Verksamheten är avsedd för personer som varit arbetslösa en längre tid och som inte kan delta i arbetskraftsmyndighetens primära tjänster eller i arbete.  
  • Verksamheten baserar sig på en aktiveringsplan som utarbetas i samarbete mellan en tjänsteinnehavare inom välfärdsområdets socialvård, arbetskraftsmyndigheten och klienten. 
  • Verksamheten är målinriktad och ordnas 1–4 dagar per vecka i perioder på 3–24 månader åt gången. 
  •  Social- och hälsovårdsministeriet ansvarar för lagstiftningen om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och för att utveckla verksamheten. Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte är socialservice enligt socialvårdslagen. 

Social- och hälsovårdsministeriet ansvarar för lagstiftningen om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte och för att utveckla verksamheten. Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte är socialservice enligt socialvårdslagen.

Målet med arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte är

  • stärka klientens arbets- och funktionsförmåga och
  • hitta en väg till arbete eller arbetskraftsmyndighetens primära tjänster för personer som varit arbetslösa en längre tid.

Bestämmelser om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte finns i lagen om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Den centrala tanken med lagen är att det ska finnas ett nära samarbete mellan välfärdsområdena och sysselsättningsområdena.

Anordnande av arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte

Välfärdsområdena ska ordna arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte för personer som varit arbetslösa en längre tid och som får arbetsmarknadsstöd eller utkomststöd och som på grund av begränsningar i arbets- och funktionsförmågan inte kan delta i arbetskraftsmyndighetens primära tjänster eller i arbete.


Arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte ordnas utifrån klientens individuella behov 1–4 dagar per vecka i perioder på 3–24 månader åt gången. Verksamheten ska vara målinriktad så att den förbättrar klientens livskompetens och funktionsförmåga på ett sådant sätt att klienten kan bli sysselsatt, söka sig till utbildning eller delta i arbetskraftsmyndighetens sysselsättningsfrämjande service. I arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte ska ingå tillräckligt med stöd och handledning, och klientens process ska skötas av en yrkesutbildad person inom det sociala området. 


Personer hänvisas till tjänster för arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte på grundval av en aktiveringsplan eller en sektorsövergripande sysselsättningsplan Mer om den senare lagstiftningen: Lag om sektorsövergripande främjande av sysselsättningen (381/2023)Länk till en annan webbplatsÖppnas i en ny flik

Utarbetande av en aktiveringsplan

En aktiveringsplan utarbetas av arbetskraftsmyndigheten och välfärdsområdet tillsammans med klienten.


För klienten planeras en tjänstehelhet som antecknas i aktiveringsplanen. I planeringen ska det tas hänsyn till klientens individuella situation, vilket avgör vilka tjänster tjänstehelheten ska omfatta. Om aktiveringsplanen innehåller arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte, ska det i planen anges de omständigheter som hänför sig till ordnandet av arbetsverksamheten i rehabiliteringssyfte, såsom målet för verksamheten, andra tjänster som erbjuds klienten vid sidan av arbetsverksamheten samt det stöd och den handledning som klienten får under arbetsverksamheten.


Institutet för hälsa och välfärd har på sin webbplats samlat information till stöd för klientarbetet och beslutsfattandet för de anställda i sektorn.

Mer information

Jaana Heinonen, specialsakkunnig 
social- och hälsovårdsministeriet, Avdelningen för klienter och tjänster inom social- och hälsovården / APO, Enheten för servicesystemet / PAL Telefon:0295163145   E-postadress: