Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Työttömyysvakuutusmaksuihin esitetään korotusta

Social- och hälsovårdsministeriet
13.10.2011 10.45
Tiedote -

Palkansaajan työttömyysvakuutusmaksuun ja työnantajan keskimääräiseen työttömyysvakuutusmaksuun ehdotetaan 0,2 prosenttiyksikön korotusta vuonna 2012. Korotuksen jälkeen palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu olisi 0,8 prosenttia palkasta. Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu olisi 0,85 prosenttia palkasta, jos palkkasumma on korkeintaan 1 932 000 euroa. Sen ylittävältä osalta työttömyysvakuutusmaksu olisi 3,45 prosenttia palkasta.

Yrityksen osaomistajan maksama palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu olisi ensi vuonna 0,32 prosenttia palkasta ja osaomistajasta maksettava työnantajan työttömyysvakuutusmaksu olisi 0,85 prosenttia palkasta.

Valtion liikelaitoksen työttömyysvakuutusmaksu olisi 0,85 prosenttia liiketoiminnasta maksettujen palkkojen määrästä, jos palkkasumma on korkeintaan 1 932 000 euroa. Sen ylittävältä osalta maksu olisi 2,20 prosenttia palkasta.

Yliopistoille ehdotetaan omaa työttömyysvakuutusmaksua. Maksu olisi 0,85 prosenttia palkasta, jos palkkasumma on korkeintaan 1 932 000 euroa. Sen ylittävältä osalta maksu olisi 2,35 prosenttia palkasta.

Työttömyysvakuutusmaksujen korotuksen tavoitteena on turvata työttömyysetuuksien rahoitus siinäkin tilanteessa, että työttömien määrä kasvaisi lähivuosina. Palkansaajien ja työnantajien työttömyysvakuutusmaksut tilitetään työttömyysvakuutusrahastoon. Rahasto tasapainottaa suhdannevaihteluista johtuvia muutoksia työttömyysmenoissa suhdannepuskurin avulla. Vakuutusmaksujen korotuksella kasvatettaisiin suhdannepuskuria nykyisessä epävarmassa taloustilanteessa.

Hallitus päätti asiaa koskevan esityksen sisällöstä torstaina 13. lokakuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle perjantaina. Laki tulisi voimaan 1. tammikuuta 2012. Työttömyysvakuutusmaksut vahvistetaan kalenterivuodeksi.

Lisätietojahallitusneuvos Esko Salo, p. 09 160 73180, [email protected]

Muualla palvelussamme

Sosiaalivakuutusmaksut

Tillbaka till toppen