Hoppa till innehåll
Media

Tobakslagen begränsar inte rätten att uttrycka sig

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 6.2.2009 8.30
Pressmeddelande -

”Inom arbetsgruppen diskuterade vi ofta om rökning i till exempel teveserier, filmer och skådespel. Efter varje diskussion var arbetsgruppen enhälligt överens om att man får visa människor som röker i serier såsom Sex and the City och Mad Men samt i till exempel filmerna om familjen Suominen”, säger Oksala.

Enligt statssekreterare Oksala får även manuskript för nya pjäser, filmer och teveserier innehålla scener med rökande människor. Arbetsgruppen vill inte på det här viset begränsa rätten att uttrycka sig.

”Tobaksreklam har varit förbjuden i Finland sedan år 1976 och nu är avsikten enbart att se till att ingen kringgår förbudet. Vi kan inte ha ett system där det är förbjudet att göra reklam för tobaksvarumärken före en film men fritt fram att göra det i själva filmen”, säger Oksala.

”Om det finns en risk att tillsynsmyndigheterna inte klarar av att tolka den planerade paragrafen såsom arbetsgruppen har avsett slopas paragrafen helt”, konstaterar statssekreterare Oksala.

Arbetsgruppen som bereder tobakspolitiska lagändringar och åtgärder överlämnade sin rapport till omsorgsminister Paula Risikko i december och förslaget skickades sedan ut på remiss. Avsikten är att ge förslaget till ny tobakslag till riksdagen under vårsessionen 2009.

Arbetsgruppens rapport (på finska) finns att läsa på ministeriets webbplats www.stm.fi

För mer information: statssekreterare Ilkka Oksala, tfn 050 301 8590

Tillbaka till toppen