Minister Mönkäre om rätten till äldrevårdstjänster
Enligt grundlagen har alla finländare rätt till oundgänglig försörjning och omsorg. Men det finns ingen separat lagstiftning om tjänster för äldre. Alla barn under skolåldern har till exempel subjektiv rätt till dagvård, men sådana starka subjektiva rättigheter finns inte inom äldrevården. Kommunerna ordnar service efter sin finansiella förmåga och eftersom de ekonomiska resurserna alltid är begränsade måste kommunerna besluta vilka tjänster de ordnar och i vilken utsträckning, sade social- och hälsovårdsminister Sinikka Mönkäre den 5 juni i Kotka.
De äldres ställning kan stärkas genom att stifta en särskild lag om tjänster för äldre. Undersökningar visar att solidariteten mellan generationerna är stark i Finland. Även de unga vill att man tar hand om de äldre och garanterar dem en god omsorg av hög kvalitet.
De tjänster för äldre som produceras med offentliga medel är avsedda för alla som behöver hjälp, oberoende av inkomster. Behovet av service bedöms individuellt, men bedömningskriterierna varierar stort mellan kommunerna och till och med mellan verksamhetsenheterna. Grunderna för att få vård regleras inte genom lag.
Vid sidan om vårdgarantin behövs en omsorgsgaranti för att säkerställa bedömningen av vårdbehovet för äldre. På samma sätt som det nationella hälso- och sjukvårdsprojektet gav upphov till vårdgarantin, hänför sig omsorgsgarantin till det omfattande utvecklingsprojektet för det sociala området. Ett av projektets insatsområden är att förbättra servicen och kvaliteten inom äldrevården. I och med utvecklingsprojektet för det sociala området har statsunderstödet till kommunerna höjts, likaså den separata finansieringen avsedd för att inleda och stöda utvecklingsverksamheten. Om kommunerna får mera skyldigheter, skall de också få mera resurser, sade minister Mönkäre.