Hoppa till innehåll
Media

Kela saisi jatkossa luovuttaa kunnille tiedon rintamaveteraaneista

social- och hälsovårdsministeriet
Julkaisuajankohta 6.3.2014 11.18
Tiedote -

Kansaneläkelaitokselle (Kela) esitetään oikeutta luovuttaa tieto rintamalisää saavista henkilöistä heidän kotikunnalleen. Tarkoitus on parantaa sekä kunnan mahdollisuuksia järjestää rintamaveteraanien kuntoutusta että veteraanien mahdollisuuksia saada tietoa kuntoutuksesta ja muista palveluista. Samalla varmistettaisiin, että kuntoutukseen ja muihin rintamaveteraanien palveluihin varattua määrärahaa ei jää käyttämättä sen takia, että kuntoutukseen oikeutettuja veteraaneja ei tavoiteta.

Erityisesti suurissa kunnissa palveluihin oikeutettujen rintamaveteraanien löytäminen on osoittautunut vaikeaksi, koska salassapitosäännökset estävät tällä hetkellä Kelaa luovuttamasta kunnille tietoa kunnan alueella asuvista veteraaneista. Kelalla on tiedot rintamaveteraaneista, koska se maksaa heille kuukausittain rintamalisää.

Kunta saisi Kelalta ainoastaan rintamalisää saavan henkilön nimen ja henkilötunnuksen. Kunnalla ei olisi oikeutta luovuttaa näitä tietoja eteenpäin tai käyttää niitä muuhun tarkoitukseen kuin kuntoutuksen ja sitä tukevien muiden avopalvelujen järjestämiseen.

Nykyisessä tilanteessa Kela on lähettänyt rintamaveteraaneille kuntien pyynnöstä kirjeitä, joissa kerrotaan kuntoutusmahdollisuuksista. Jatkossa tämä ei olisi enää tarpeen.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle torstaina 6. maaliskuuta, ja lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Lisätietoja

hallitussihteeri Pia Nissinen, p. 02951 63186, [email protected]Muualla palvelussamme

Ministeri Risikko: Lainmuutos varmistaa veteraanien palvelujen perillemenoa (Tiedote 6.3.2014)

Tillbaka till toppen