Hoppa till innehåll
Media

Bättre social trygghet för företagare

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 2.12.2004 11.40
Pressmeddelande -

Den sociala tryggheten för företagare blir bättre från början av nästa år samtidigt som den sociala trygghetens sporrande effekt ökar. Ändringarna har samband med målsättningen i regeringsprogrammet att öka intresset för företagsamhet. Till följd av de ändringar som görs i lagstiftningen om utkomstskyddet för arbetslösa, arbetslöshetskassor och finansiering av arbetslöshetsförmåner blir den sociala tryggheten för företagare mera täckande.

En efterskyddstid på 32 kalenderveckor införs från början av nästa år för företagare som blir löntagare och från att ha varit medlem i en företagarkassa blir medlem i en löntagarkassa. Efterskyddstiden gör det möjligt för före detta företagare att bevara det intjänade inkomstrelaterade utkomstskydd för arbetslösa under efterskyddstiden. Samtidigt blir det möjligt för företagare att under efterskyddstiden uppfylla arbetsvillkoret för löntagare vid en övergång från en företagarkassa till en löntagarkassa.

Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2005. Regeringen föreslog torsdagen den 2 november att lagarna stadfästs. Avsikten är att republikens president stadfäster lagarna på fredag.

Ytterligare information: regeringsrådet Pasi Koskinen, tfn 09-160 731 80

Tillbaka till toppen