Hoppa till innehåll
Media

Allt färre väntar på sjukhusvård i över ett halvt år

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 26.6.2006 7.00
Pressmeddelande -

Antalet personer som har väntat på sjukhusvård i över ett halvt år har minskat från drygt 20 000 till knappt 13 000 från årsskiftet fram till slutet av maj. Längst är vårdköerna fortfarande inom hörselvården, ortopedin, handkirurgin och plastikkirurgin.

Social- och hälsovårdsministeriet har för tredje gången utrett tillgången till specialiserad sjukvård. Antalet personer som väntat på vård i över sex månader har minskat, men i en långsammare takt än tidigare under året. Antalet personer som väntat i över ett halvt år på vård är störst inom ortopedin.

Enligt sjukvårdsdistriktens uppskattningar väntar i slutet av år 2006 fortfarande cirka 3000 personer på vård i över ett halvt år. Enligt utredningen är situationen bra i Södra Österbottens, Södra Savolax, Kymmenedalen, Länsi-Pohja och Lapplands sjukvårdsdistrikt. Sett till befolningsmängden är läget också bra i Helsingfors och Nylands, Egentliga Finlands, Norra Savolax och Centrala Tavastlands sjukvårdsdistrikt.

Antalet personer som har väntat i över ett halvt år på sjukhusvård är i proportion till folkmängden högst i Norra Österbottens och Kajanalands sjukvårdsdistrikt. Social- och hälsovårdsministeriet har av de här sjukvårdsdistrikten bett om en bindande plan över de åtgärder de tänker vidta för att förkorta väntetiderna. Planen skall vara klar före utgången av augusti.

Ytterligare information: medicinalrådet Jouko Isolauri, tfn 160 741 94

Tillbaka till toppen