Hyppää sisältöön
Media

Kuntainfo: Opiskeluterveydenhuolto on järjestettävä yhtenäisenä toiminnallisena kokonaisuutena

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.4.2018 16.27
Uutinen

Lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien opiskeluterveydenhuollon palvelut on todettu useissa selvityksissä hajanaisiksi ja puutteellisiksi. Sosiaali- ja terveysministeriö haluaa kuntainfolla selkeyttää erityisesti toisen asteen opiskelijoiden oikeuksia opiskeluterveydenhuollon palveluihin.

Kuntien on järjestettävä myös toisen asteen opiskelijoiden palvelut toiminnallisena kokonaisuutena, johon kuuluvat sekä ennaltaehkäisevät että hoitavat terveyden- ja sairaanhoidon perustason palvelut.

Useimmat nuorista pärjäävät hyvin tai melko hyvin, mutta joillakin on vakavia ongelmia elämänhallinnassa. Mikäli palvelujärjestelmä on hajanainen, se vaikeuttaa nuoren hakeutumista ja sitoutumista hoitoon. Erityisesti mielenterveyden pulmat ovat ikäkaudelle ominaisia. Osa niistä kuuluu ikäkauteen, mutta suuri osa aikuisiän mielenterveyden häiriöistä alkaa jo nuoruusiässä. On erittäin tärkeää, että kunnat ja jatkossa maakunnat huolehtivat siitä, että opiskelijoiden mielenterveydenhäiriöitä hoidetaan osana opiskeluterveydenhuoltoa.

Sote-uudistuksen yhteydessä toisen asteen opiskelijoiden opiskeluterveydenhuolto on siirtymässä maakunnan järjestämisvastuulle. Lukioiden ja ammatillisen koulutuksen opiskeluhuoltopalveluiden (kuraattori ja psykologi) järjestämisvastuu on edelleen oppilaitoksen sijaintikunnalla. Tämä edellyttää toimivan yhteistyön rakentamista opiskeluterveydenhuollon ja opiskeluhuollon välille.

Lue koko kuntainfo 4/2018

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, puh. 0295 163 389

ylitarkastaja Ritva Partinen, puh. 0295 163 330

ylilääkäri Ritva Halila, puh. 0295 163 420

hallitusneuvos Anne Koskela, puh. 0295 163 384

Muualla palvelussamme

Opiskeluterveydenhuolto

Sivun alkuun