Hyppää sisältöön
Media

Koronatestausvalmiuden koordinaatioryhmä: laboratoriot vastaamassa haasteeseen testauskapasiteetin nostamiseksi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.9.2020 16.37
Tiedote 203/2020

Uuden koronatestausvalmiuden koordinaatioryhmän mukaan laboratoriot ovat alkusyksyn aikana nostamassa koronavirusnäytteiden testauskapasiteettiaan nykyisestä. Koordinaatioryhmän työ käynnistyi 3. syyskuuta pidetyssä ensimmäisessä kokouksessa.

Tällä hetkellä Suomessa otetaan päivittäin parhaimmillaan noin 14 000 näytettä. Testauskapasiteetti on jo yli 16 000 näytettä/päivä. Vastikään päivitetyn testausstrategian tavoite on saada kapasiteetti nostettua 20 000 näytteeseen päivässä.

Koordinaatioryhmän puheenjohtaja johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä toteaa, että testauskapasiteetille asetettujen tavoitteiden saavuttaminen on haasteellista ja edellyttää osaavan ammattitaitoisen henkilöstön lisärekrytointia. Lisäksi on turvattava näytteenotossa tarvittavien reagenssien saatavuus kansainvälisiltä markkinoilta ja kotimaasta. Uusia laitehankintoja tarvitaan sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. 

Tällä hetkellä testausvälineiden riittävyydessä on isoja eroja eri puolilla Suomea. Uusia hankintoja on toistaiseksi voitu tehdä jatkuvasti. 

Sairaanhoitopiirit, kunnat ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yksityiset yritykset vastaavat itse laboratoriomateriaalihankinnoistaan. Palvelujärjestelmän omia ostoja täydennetään valtion keskitetyillä hankinnoilla. Ostot perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön hankintatoimeksiantoihin.

Selkeä ohjeistus helpottaa tilannetta

Koordinaatioryhmän mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusi ohjeistus koronanäytteenoton harkinnanvaraisuudesta lapsien testaamisessa on helpottanut pahinta ruuhkaa ja viivettä näytteenotossa ja testauksessa. Selkeällä ohjeistuksella on jatkossakin suuri merkitys toiminnan jatkuvuuden ja palvelujärjestelmän kantokyvyn näkökulmasta.

Jatkossa yhteinen tilannekuva testauskapasiteetista ja suojavarusteiden tilanteesta 

Koordinaatiotyöryhmän tehtävä on tukea kansallisen testausstrategian toimeenpanoa. Tavoitteena on myös kansallisesti yhtenäinen tilannekuva sekä laboratoriomateriaalin että suojavarusteiden riittävyydestä.

Lisätietoja:

Lääkintöneuvos Anni-Riitta Virolainen-Julkunen, STM, p. 0295 163 324, [email protected]

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä, p. 050 515 0615, [email protected]

Sivun alkuun