Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kohti tehokkaampaa pohjoismaista kansanterveystyötä

Sosiaali- ja terveysministeriö
28.4.2016 12.41
Uutinen

Pohjoismaiden sosiaali- ja terveysministerit tehostavat kansanterveystyötä kaventaakseen terveyseroja. Ministerit antoivat asiasta julkilausuman Helsingissä 27. huhtikuuta järjestetyssä sosiaaali-ja terveysministerikokouksessa.

Pohjoismaat menestyvät hyvin maailmanlaajuisissa kansanterveysvertailuissa mutta maissa esiintyy siitä huolimatta myös huomattavia terveyseroja. Ministerit korostavat yhteistyön merkitystä terveyden eriarvoisuuden vähentämiseksi.  

Kansanterveysyhteistyötä tehostetaan lisäämällä kokemustenvaihtoa ja yhteisiä kehityshankkeita. Yhteistyössä huomioidaan etenkin terveyden eriarvoisuus,  alkoholi, huumausaineet, tupakka sekä mielenterveys.

Pohjoismaiden ministerit toivovat myös, että terveyttä ja hyvinvointia tarkastellaan tasa-arvonäkökulmasta terveyden takaamiseksi tasavertaisesti sekä naisille ja miehille että tytöille ja pojille.

Lisäksi kansanterveysyhteistyötä Pohjoismaiden välillä vahvistetaan perustamalla uusi kansanterveystyön pohjoismainen foorumi. Foorumin sihteeristövastuu annetaan Pohjoismaiselle hyvinvointikeskukselle (NVC).

Julkilausuma perustuu selvitysmies Bo Könbergin raporttiin "Terveysalan pohjoismainen yhteistyö tulevaisuudessa" vuodelta 2014. Ruotsin entinen terveysministeri Könberg laati raportin Pohjoismaiden sosiaali- ja terveysministerineuvoston toimeksiannosta. Raportti sisältää ehdotuksen tiiviimmästä yhteistyöstä kansanterveyden parantamiseksi, jonka ministerit nyt toteuttavat.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Maria Waltari, p. 02951 633 37

 

Sivun alkuun