Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Järjestöiltä kiitosta perhevapaauudistuksen valmistelijoille

26.2.2020 10.43
Tiedote
Hymyilevä mies lapsi sylissään

Perhe- ja tasa-arvojärjestöt kertoivat yhteisessä kuulemistilaisuudessa 25.2. sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekoselle näkemyksiään perhevapaauudistuksen pohjaratkaisusta. Lähes 20 järjestön edustajat sekä lapsi-, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvovaltuutetut yhteen kerännyt tilaisuus antoi tärkeää tietoa uudistuksen jatkovalmisteluun.

Tilaisuuden puheenvuoroja yhdisti ilo siitä, että uudistuksessa lapsi nostetaan vihdoin vanhempainvapaiden keskiöön. Uudistuksen myötä lapset pääsevät nauttimaan yhtäläisesti vanhempiensa hoivasta riippumatta siitä, minkä muotoinen lapsen perhe on. Uudistusta kiitettiin lapsi- ja perhemyönteiseksi arvovalinnaksi.

Päivärahamalliin kaavailtu oikeus siirtää osa omasta kiintiöstä toiselle vanhemmalle herätti näkemyksiä puolesta ja vastaan. Yhtäältä toivottiin laajempaa siirto-oikeutta, toisaalta tiukempia kiintiöitä tasa-arvoisemman vapaiden jakautumisen tueksi. Muutoin joustot otettiin myönteisesti vastaan. Osa järjestöistä toivoi pitkää vapaiden käyttöaikaa, jopa kouluikään asti. Muutamat pohtivat mahdollisuutta luovuttaa päivärahapäiviä jopa isovanhemmille tai muille läheisille.

Moni osallistuja korosti myös varhaiskasvatuksen saatavuuden ja laadun merkitystä perheille, jotka suunnittelevat perhevapaita tai niiltä työhön paluuta. Joustot vaikuttavat varhaiskasvatuksen käyttöön ja kustannuksiin ja opetusministeriötä pyydettiin huomioimaan tämä valmistelussa.

Valmistelijoita evästettiin myös muun muassa vammaisten, sairaiden ja erityistarpeisten lasten perheiden tarpeista.

Moni puheenvuoron esittäjä esitti kiitoksensa siitä, että etuuksien nimistä ollaan poistamassa turha sukupuolittuneisuus. 

Uudistuksen valmistelijoille toivotettiin tsemppiä ja kiitettiin tähänastisesta työstä. Eräs osallistuja kuvasikin tilaisuutta ”hurmaavan hyvähenkiseksi”.

Järjestöjen panos on uudistukselle äärimmäisen tärkeä, ja saimme tänään paljon tietoa jatkovalmistelun tueksi. Järjestöt olivat ilahduttavan yksimielisiä uudistuksen tärkeimmästä tavoitteesta eli lapsen ja perheen hyvinvoinnin nostamisesta päivärahamallin keskiöön. Kiitokset kaikkien perheiden tasa-arvoisesta huomioimisesta lain valmistelussa todella lämmittivät sydäntä, toteaa ministeri Pekonen.

Kuulemistilaisuuden rinnalla järjestetyssä viestintäpajassa järjestöiltä kysyttiin näkemyksiä myös uudistuksen viestinnän suunnittelua varten. Vastauksissa peräänkuulutettiin ennen kaikkea työelämän asennemuutosta tukevaa viestintää.

Tilaisuudessa puheenvuoron pitivät:

Monimuotoiset perheet
Sateenkaariperheet
Lapsiperheiden Etujärjestö ry
Leijonaemot ry
Pienperheyhdistys ry
Suomen Vanhempainliitto
Mothers in Business MiB ry
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Väestöliitto
Miesjärjestöjen keskusliitto ry
Naisjärjestöjen Keskusliitto
Miessakit ry
Miehet ry
Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry
Lapsiasiavaltuutettu
Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto
Tasa-arvovaltuutettu
Kuntaliitto

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee perhevapaauudistuksen etuuksiin liittyvät kysymykset, työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee vapaisiin liittyvät kysymykset ja opetusministeriö varhaiskasvatuksen osan.
 

Lisätietoja:

johtaja Liisa Siika-aho, p. 0295 163 085, [email protected]

Sivun alkuun