Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Turvakotipalvelujen rahoitus entistä selkeämmäksi

Sosiaali- ja terveysministeriö
17.5.2018 13.49
Tiedote 74/2018

Turvakotilakiin tehtävät muutokset selkiyttävät turvakotipalvelujen rahoitusta koskevia periaatteita vuoden 2019 alusta lukien. Jatkossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tekee päätökset turvakotipalvelujen palveluntuottajien valinnasta, mutta ei enää turvakotipalvelun tuottamista koskevia sopimuksia palveluntuottajien kanssa. THL maksaa turvakotipalvelun tuottajien korvaukset soveltamalla valtionavustuslakia. Erityisistä korvauksen jakoperusteista luovutaan. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki 18. toukokuuta.

Lakimuutoksilla helpotetaan ja vähennetään THL:n hallinnollista työtä ja vapautetaan voimavaroja turvakotitoiminnan ohjaukseen.

Turvakotilaki tuli voimaan vuoden 2015 alusta, jolloin turvakotipalvelujen rahoitus siirrettiin valtion vastuulle. Tätä ennen turvakotipalvelujen rahoitus- ja järjestämisvastuu kuuluivat silloisen sosiaalihuoltolain mukaisesti kuntien vastuulle. Tehdyt lakimuutokset perustuvat turvakotilakia arvioineen työryhmän esiin tuomiin muutostarpeisiin.

Turvakotipalvelut on tarkoitettu henkilöille ja heidän mukanaan oleville alaikäisille lapsille, jotka kokevat lähisuhdeväkivaltaa tai elävät sen uhan alla. Tavoitteena on katkaista lähisuhdeväkivallan kierre.

Turvakotitoiminnan rahoitus on noussut merkittävästi tällä hallituskaudella. Tämän vuoden loppuun mennessä Suomessa on 27 turvakotia ja 179 perhepaikkaa eli paikkaa aikuiselle ja tämän mukana oleville alaikäisille lapsille. Turvakotien ja perhepaikkojen määrä on kasvanut selvästi vuodesta 2015, jolloin turvakoteja oli vuoden lopussa 19 ja perhepaikkoja 114.

Lisätietoja

Lakimies Laura Terho, STM, p. 02951 63550

Sivun alkuun